Megakadályozták egy terhes nő és nyolc gyermek tranzitzónába szállítását

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ideiglenes intézkedést hozott ügyükben.
Kapcsolódó cikkek

Az Emberi Jogok Európai Bírósága hétfőn este ideiglenes intézkedéssel megtiltotta, hogy a szerb határ menti tranzitzónába szállítsanak egy veszélyeztetett terhes, pszichiátriai kezelésre szoruló ugandai nőt és nyolc gyermeket Fótról, a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők otthonából – idézi a Magyar Helsinki Bizottság közlését a hvg.hu. A szervezet a Facebookon azt írja: az egyik gyermek egyiptomi keresztény, a nő pedig kínzás áldozata.

A strasbourgi bíróság beavatkozását a jogvédő szervezet indítványozta múlt pénteken és hétfőn délelőtt. Közleményükben azt írták: a gyors intézkedésre azért volt szükség, mert kedden lépett hatályba az új határőrizeti szabályozás, amelynek értelmében sérülékeny, egyedi bánásmódot igénylő ügyfeleiket a déli határszakaszon lévő „konténerfogdába” zárhatták volna.

Az új szabályozás semmiféle egyéni körülményre nincsen tekintettel, és a kísérő nélküli 14 év alatti kiskorúakat kivéve az összes menedékkérőt automatikusan elzárja a röszkei vagy a tompai tranzitzónába

– közölték.

A strasbourgi bíróság az üggyel kapcsolatban kérdéseket tett fel a kormánynak arról, hogy mi a panaszosok átszállításának jogalapja, és a tranzitzóna alkalmas-e a sérülékeny menedékkérők speciális igényeinek kielégítésére.

A Magyar Helsinki Bizottság rámutatott: már 2015 szeptemberében felhívták a kormány figyelmét a szabályozás jogellenességére, a kedden hatályba lépő rendelkezések pedig megsértve az Alaptörvényt és az Európai Emberi Jogi Egyezményét, illetve az uniós jogot, és semmibe véve az emberiességet és ésszerűséget figyelmen kívül hagyják a menedékkérők személyes körülményeit, és előírják minden kérelmező, így a 14 év feletti gyerekek jogellenes fogva tartását anélkül, hogy biztosítanák a megfelelő befogadási körülményeket.

A kormány mindeddig nem állt elő érdemi érvekkel, amelyek álláspontját jogilag alátámasztanák

– mutatnak rá, hozzátéve, hogy menekültügyben a kormány nincsen tekintettel vállalt emberi jogi kötelezettségeire és a jogállami értékekre.