Orbánék orrára koppintott útdíjügyben az Európai Bíróság

Nincs rendben, hogy néhány méter miatt is százszoros büntetéseket sózhatnak az útdíjfizetésre kötelezettek nyakába.
Kapcsolódó cikkek

Újabb olyan magyar jogszabályra bukkant az Európai Bíróság, amely ütközik az uniós joggal. Az úthasználati díj rendszerével, pontosabban a büntetés mértékével van komoly baja a luxemburgi székhelyű intézménynek.

Két fuvarozó vállalkozás egy-egy teherautója úgy járt, hogy bár a sofőrök előre kifizették az úthasználatért felszámított díjat, a navigációs rendszer hibája, illetve a sofőr figyelmetlensége miatt túlhajtottak azon a lehajtón, ahol az autópályát el kellett volna hagyniuk.

Az egyik esetben így még rosszabbul is járt a sofőr, mert azon a kis szakaszon, amíg szabálytalanul az M5-ösön haladt az autó, magasabb az úthasználati díj (520 forint), mint az eredeti útvonaltervben szereplő, a sztrádával párhuzamosan futó 5-ös út adott szakaszán (324 forint). A rendőrség mégis körülbelül 150 ezer forintra büntette a vállalkozást. A büntetés megjegyezik az úthasználati díj befizetésének teljes elmaradása esetén kiszabott bírság összegével.

A másik esetben a túlhajtás észlelését követően a sofőr szinte azonnal, telefonon megváltotta az útvonal-használati jegyet (1597 forintért). Ez sem érdekelt a hatóságot, repült a szintén 150 ezres büntetés.

A két vállalkozás nem hagyta annyiban a dolgot, magyar bíróságra ment, az pedig az Európai Bírósághoz fordult. A mai ítéletben az EU-s testület kimondta, hogy a szankciónak arányban kell állnia a jogsértés súlyával, az arányosság elvét tiszteletben kell tartani.

A bíróság megállapította, hogy az Euro-Team-ügyben a cégre kiszabott bírság összege több mint 500-szor, a Spirál-Gép ügyében pedig több mint 87-szer magasabb a ki nem fizetett úthasználati díj összegénél.

A bíróság ezzel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy a kérdéses szankció átalányösszegű, és nem változik sem az engedély nélkül megtett kilométerek, sem pedig a jogsértés súlyára utaló egyéb körülmények figyelembevételével.

Az Európai Bíróság szerint ezért a magyar szabály, azaz a szankciórendszer, ellentétes az uniós joggal.