Kishantos apró diadalt aratott a Földalapkezelővel szemben

Az ökológiai földművelés lehetetlenné vált a kishantosiak kigolyózása miatt, így viszont nem tudták befejezni a programjukat. Az elsőfokú ítélet szerint az NFA-nak meg kell térítenie a kárt.
Kapcsolódó cikkek

A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken hozott ítéletében arra kötelezte az alperes Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, hogy a felperes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel szemben fennállt haszonbérleti kötelezettsége alapján fizessen mintegy 17 millió forintot és kamatait, és az egymillió forint perköltség is az NFA-t terheli. A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint az ítélet nem jogerős.

A felperes Kishantosi Központ 1998. október 19-től 2013. október 31-ig tartó időszakra haszonbérleti szerződést kötött a Nemzeti Földalapkezelővel. A szerződés tartalmazta az annak megszűnésekor fennálló elszámolási kötelezettségeket is.

Mint írták, 2009-ben a Kishantosi Központ Kft. agrár- és környezetgazdálkodási jogcímen, ökológiai szántóföldi növénytermesztés megvalósításához állami támogatást kapott. Ezzel kötelezettséget vállalt arra, hogy a célprogram érdekében,

annak előírásait betartva műveli a földterületet. E kötelezettségének a felperes a haszonbérleti szerződés megszűnéséig eleget is tett.

A peres felek közötti haszonbérleti szerződés 2013. október 31-én megszűnt, a felperes az NFA által kiírt földbérleti pályázatok egyikén sem nyert. Ezután a központ felszólította az NFA-t, hogy a célprogram teljesítéséből eredő, 2013 őszén elvégzett munkák költségét térítse meg, azonban az elszámolás nem történt meg.

A felperes Kishantosi Központ keresetében kérte, hogy a bíróság kötelezze az alperest az elszámolási kötelezettség teljesítésére. A bíróság megállapította, hogy a felperes a támogatás elnyerésekor tájékoztatta az alperest a szükséges kötelezettségvállalásairól, aki ez ellen egyszer sem tiltakozott. Az NFA tudomásul vette, hogy a Kishantosi Központ a célprogramjának megfelelően gazdálkodik, és a szerződés megszűnésekor az elszámolási kötelezettség részét képezték a program megvalósítása miatt elvégzett munkák költségei.

A bíróság szerint a Kishantosi Központ jogosult a 2013 őszén elvégzett munkák költségeinek a megtérítésére. A bizonyítási eljárás alapján a bíróság megállapította, hogy a korábban kapott állami támogatás ezeknek a munkáknak a költségeit nem kompenzálta.

(MTI)