Mutyigyanús ügyeket tártak fel a közfoglalkoztatásban

Tizenkét esetben olyan súlyos visszaélés történt, hogy a hatóságok feljelentést tettek egyebek között sikkasztás és költségvetési csalás gyanúja miatt.
Kapcsolódó cikkek

Összesen harminc közfoglalkoztató esetében tártak fel súlyos szerződésszegést, közel negyedmilliárdnyi szabálytalanul felhasznált támogatást kell visszafizetni, hat közfoglalkoztatóra pedig rendbírságot szabtak ki – írta meg a Magyar Nemzet belügyminisztériumi adatok alapján.

A kormányhivatalok 2016-ban összesen több mint ötezer közfoglalkoztatási programot ellenőriztek, ez mintegy 177 ezer közmunkást érintett. A lap birtokába került beszámoló szerint tizenkét esetben olyan súlyos visszaélés történt, hogy a hatóságok feljelentést tettek egyebek között sikkasztás és költségvetési csalás gyanúja miatt.

Nem is voltak ott, ahol

A súlyos szabálytalanságot elkövető harminc közfoglalkoztató esetében visszafizetési kötelezettségről született határozat, országosan összesen 287,5 millió forintot követelnek vissza a hatóságok.A legtöbb szabálytalanságot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közfoglalkoztatók követték el, nekik kell a teljes összeg több mint felét, 144,9 milliót visszafizetniük a lap információi szerint.

Mint írják: rendszeresen előfordult, hogy az ellenőrzéskor

a közfoglalkoztatottak közül többen nem is voltak a munkaterületen, vagy nem azt a munkát végezték, amit a program szerint kellett volna.

Gyakori hiba volt az is, hogy részben vagy teljesen hiányzott a részletes nyilvántartás a megtermelt javakról, illetve az előállított termékekről, és egyáltalán nem vagy pontatlanul vezették a nyilvántartást a beszerzett nagy értékű tárgyi eszközökről.