50 milliárdot költ idén a kormány a sürgősségi ellátás megújítására

Az államtitkár szerint van elég szakember, kevesebben akarnak külföldre menni.
Kapcsolódó cikkek

Budapesten három-négy év alatt lehet elérni, hogy a sürgősségi ellátás jelentős része megújuljon, erre a kormány idén 50 milliárd forintot költ – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár az M1-en.

Az országszerte működő 67 sürgősségi osztály közül a vidékiek mostanra mind megújultak, a fővárosi ellátás fejlesztésére pedig ebben az évben kormányzati forrásból 40 milliárd, uniós forrásból még hozzávetőlegesen 10 milliárd forintot fordítanak – magyarázta az államtitkár. Hozzátette: készül egy új ellátásszervezési koncepció annak érdekében, hogy a betegeknek minél kevesebbet kelljen utazgatniuk a különböző ellátási pontok között.

Ónodi-Szűcs szerint van elég szakember ezen a területen. Tavaly a hat évvel ezelőttihez képest feleannyian, mintegy négyszázan kértek hatósági bizonyítványt külföldi munkavállaláshoz – mutatott rá. Kijelentette: azokat az eseteket, amelyekben szakorvosi segítség nélkül kell ügyelnie egy rezidensnek, ki kell vizsgálni, mert ez szabálytalan. Ugyanakkor véleménye szerint erős azt állítani, hogy ez általános probléma lenne. (MTI)