Mit akar a kormány az Airbnb-vel?

Jó lenne, ha nem lennénk a házmesterek országa, mondja az apartmanoztatók egyesülete.
Kapcsolódó cikkek

Egyelőre nem tudni, hogyan akarja újraszabályozni a kormány a szállásközvetítő oldalak működését. A Magyar Apartman Kiadók Egyesülete (MAKE) szeretne a kormányzat partnere lenni, ezért elkészítették javaslataikat. Szerintük, ha a kormány nem megfelelő módon szorítja vissza az illegális apartmanozókat, akkor nagyobb kárt fognak okozni, mint ha egyáltalán nem nyúlnak hozzá a területhez.

Az egyesület hangsúlyozza: az egyéb szálláshely szolgáltatási tevékenység jelenleg teljeskörűen szabályozott (így a bejelentés módja, az adózás rendje, az ellenőrző jegyző). Bár valóban sok apartman működik feketén, valószínűleg közel sem annyi, mint ahányan feketén adják ki hosszútávra a lakásaikat. Szerintük az apartmanozást felelőssé tenni és bűnbakként kikiáltani a növekvő albérleti díjak miatt, nem indokolt. Az elmúlt félév trendjét megfigyelve az látszik, hogy lassan megáll az albérlet árak növekedése Budapesten, újra beáll egy egyensúlyi állapot.

A feketemunkát szerintük így lehetne kiszűrni:

Az egyesület szerint ezeket nem szabad megtenni az újraszabályozás során:

Mennyit lehet keresni apartmanoztatással?

A jelenlegi piaci trendek alapján egy átlagos lakással havonta átlagosan 300-350 ezer forintos árbevételt lehet elérni. Ebből lejön a lakás rezsije (30 ezer), az idegenforgalmi adó (12-14 ezer), az átalányadó (3200), a szálláshely szolgáltatási jutaléka (10-45 ezer forint platformtól függően), az egyéb költségek, amortizáció. Így marad egy hónapra ca. 200-230 ezer forint. Ebből még le kell vonni a tulajdonos munkadíját, amennyiben maga végzi az összes feladatot (adminisztráció, levelezés, vendégek be-/kiengedése, takarítás, mosás, készenlét, stb.). Jelenleg 4500 felhasználó 8000 egyéb szálláshelyet kínál Budapesten.