Kulcskérdéssé válhat: Gyurcsánnyal vagy nélküle?

Az évértékelőn összességében nem látszott, hogy Gyurcsánynak egyértelműen lenne terve arra, hogyan erősítse meg saját helyét és fontosságát. Pedig nélkülözhetetlenségét ma már csak pártjának tagjai hangoztatják.
Kapcsolódó cikkek

Évértékelőt tartott Gyurcsány Ferenc szombaton, szám szerint a tizenharmadikat. Bár ennek a műfajnak nincsenek merev szabályai, a hétvégi beszéd mégis alapvetően különbözött attól, amit várhattunk: sem az elmúlt év eseményei, sem a DK programja, sem Gyurcsány Ferenc víziója Magyarországról és Európáról nem igazán került elő a beszédben. Nem volt hangsúlyos a párt európai elkötelezettsége – pedig egy Brexit, Trump és kvótanépszavazásos év után erre lett volna bőven lehetőség. Nem kaptak kiemelt figyelmet a civilek sem, pedig az év eleji támadás, Majtényi László köztársasági elnöki jelölése vagy épp a másnapi Taní-tanék Mozgalom tüntetése egytől-egyig jó apropót szolgáltatott volna.

Az évértékelő a változatos Orbán-kritikák és -támadások mellett lényegében egy szerepet szolgált: megerősíteni Gyurcsány Ferenc szerepét a baloldalon. A tizenharmadik évértékelés üzenete nem más, mint hogy Gyurcsány másfél évtizede meghatározó szereplője a baloldalnak, és minden próbálkozás ellenére jelen van, nem tűnt el. Az a tény ugyanakkor, hogy ezt a legitimációt ő maga, saját pártja kizárólagos és megkérdőjelezhetetlen vezetőjeként teszi meg, éppen arról tanúskodik, hogy Gyurcsány érzi, mindehhez indoklásra és emlékeztetőre van szükség. Nagyon hasonló ez ahhoz, mint amikor az október 23-i  tüntetésen a volt miniszterelnök az

Aki nincs Orbán ellen, az Orbánnal van. Aki elmúltnyolcévezik, aki gyurcsányozik, az Orbánnal van

kijelentést tette: saját személyét kizárólagos viszonyulási pontként használva.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szombati évértékelőt joggal várhatták azok, akik a Demokratikus Koalíció álláspontjára voltak kíváncsiak az ellenzéki együttműködést illetően: a párt politikusai ugyanis rendre elzárkóztak attól, hogy a folyamatban lévő tárgyalásokat kommentálják. Sőt, Gyurcsány Ferenc lényegében nem is szólalt meg az elmúlt másfél hónap során, jobbára Gréczy Zsolton és Vadai Ágnesen keresztül derült ki egy-egy részlet. Ezekből ugyanakkor legfeljebb annyit tudhattunk meg, hogy a DK ragaszkodik Gyurcsány személyéhez, valamint hogy programjukat elküldték Botka Lászlónak. A Demokratikus Koalíció amellett, hogy az összefogás szükségességéről beszélt, lényegében semmilyen egyéb technikai részletről nem foglalt állást.

Gyurcsány Ferenc korábban beszélt már egységes választási pártról, máskor saját pártját nevezte ki a baloldal vezető erejének, egy időben pedig sajtóhírek voltak egy MSZP-DK koordinált megállapodásról Budapesten. Jelenleg a korábbi összefogás pártjai közül egyedül a DK-ról nem tudjuk, milyen számára az ideális indulás: Botka László feltételei ismertek (közös lista, legjobb egyéni jelöltek, új baloldali politika), ahogy az Együtté (előválasztás, külön lista) és a Párbeszédé is (előválasztás, közös lista).

Nem túlzás azt állítani, hogy a Demokratikus Koalíció és maga Gyurcsány Ferenc is, komoly lépéskényszerbe került az elmúlt két hónap során. Az október 23-i tüntetést követő tárgyalások Gyurcsány vétójának köszönhetően nagyon hamar hangos és látványos véget értek: a Liberálisok (és a Balpárt) részvételét kifogásolta a DK-elnöke, ami különösen visszás volt annak fényében, hogy korábban még teljes összefogásról beszélt az összellenzéki színpadon. Függetlenül attól, célt ért volna-e ez a kerekasztal, azzal, hogy Gyurcsány magához ragadta a kezdeményezést, egyre több szereplő kezdte el magát vele szemben meghatározni.

December elején olyan, belső használatra szánt közvélemény-kutatásról is olvashattunk, ami kifejezetten Gyurcsány szerepét és elutasítottságát vizsgálta egy esetleges összefogásban. Erre erősített rá alaposan Botka megjelenése és miniszterelnök-jelölti ambíciója: a szegedi polgármester ugyanis világosan elhatárolta magát a 2010 előtti időszaktól és egyre komolyabb opcióként merült fel az, hogy Gyurcsány ne szerepeljen a közös listán.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gyurcsány Ferenc körül tehát egyértelműen fogyni kezdett a levegő, és számára ez a helyzet nem ismeretlen. Egyelőre nem tudjuk, hogy zajlanak-e olyan tárgyalások a többi baloldali párt részvételével nélküle, amiről az évértékelőben beszélt, de az előzmények ismeretében könnyen lehet. A választáson többséget szerző stratégia ugyan aligha lehet a Demokratikus Koalíció – és szavazói – nélkül, ezt mindkét fél tudja. A megállapodás részletei azonban túlmutathatnak a 18-as választáson: egy közös listán való indulás ismét olyan helyzetet hozna, ahol a szavazók összeadódnak, a helyek elosztása pedig a pártokon múlik.

Ha azonban a DK külön listán – de egyéniben koordinált módon – indul, az egyértelművé teszi, meddig ér el a Gyurcsány-párt, létezik-e az a választói plafon, ami az egykori miniszterelnök rajongóinak és utálóinak köszönhetően egy egy számjegyű eredmény. A különindulással jelenlegi tudásunk szerint egyértelmű lenne a DK második helye a baloldalon, az MSZP mögött, márpedig Gyurcsány évek óta beszél arról, hogy szeretné visszavenni a baloldal irányítását.

Az évértékelőn összességében nem látszott, hogy Gyurcsánynak egyértelműen lenne terve arra, hogyan erősítse meg saját helyét és fontosságát: a megfogalmazott vádak – különösen annak a korábbi ígéretnek a fényében, hogy a tárgyalásról menet közben nem fog beszélni – sértettségre, bizalomhiányra és bizonytalanságra utalnak. Miközben a balliberális értelmiség rendre foglalkozik a Jobbikkal való együttműködés lehetőségén, a civilek mind erősebb bevonásán, a fiatalokban rejlő új erővel és hitelességgel, Gyurcsány Ferenc nélkülözhetetlenségét ma már csak pártjának tagjai hangoztatják.

Ez a vita azonban nem kizárólagosan a politikusok között fog eldőlni: ahogy Vona Gábor is csak a baloldali szavazókat – és nem a politikusokat – akarja megszólítani, úgy a baloldali-liberális szavazók esetén is egyre inkább kulcskérdéssé válhat, hogy

Gyurcsánnyal vagy nélküle.