Fazekas miniszter lemondásra szólítja fel a Magyar Pálinka Lovagrend vezetőjét

Piros László nekiment az Erdélyi Pálinka Lovagrendnek, a miniszter szerint ezzel méltatlanná vált tisztségére.
Kapcsolódó cikkek

Kiakadt a földművelésügyi miniszter a Magyar Pálinka Lovagrend nagymesterére, Fazekas Sándor lemondásra szólítja fel Piros Lászlót.

A minisztérium közlése szerint, míg az agrártárca keresi a megoldást arra, hogyan terjesszék ki Erdélyre a pálinka névhasználatát, addig Piros László névbitorlónak nevezte és feljelentéssel fenyegette az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjait, és azt is kilátásba helyezte, hogy a délvidéki névhasználókkal szemben is fellép, ha Szerbia is EU-taggá válik.

A minisztérium szerint ez „rosszul értelmezett piac- és eredetvédelmi testvérharc”, és Piros ezzel érdemtelenné vált a pálinka szakmai képviseletére. Fazekas rámutatott: „Trianon után népünk harmada Magyarország határain kívül rekedt”, a kormány viszont folytatja a „határokon átívelő nemzetegyesítés programját”, és „segíti a magyarság gasztro-kulturális hagyományainak továbbörökítését az erdélyi és délvidéki nemzetrészeknél is”.

A tárca korábban azt közölte: a pálinka névhasználat kiterjesztéséről a kormány dönt, és mindenki számára megnyugtató megoldást keres az Erdélyi Pálinka Lovagrend által felvetett kérésre, miszerint az Erdélyben főzött pálinkákra is terjedjen ki az európai uniós eredetvédettség. (MTI)