200 műemléki iratnak lett annyi a csőtörés miatt a Forster Központban

Mintegy 16 ezer dokumentációt tároltak az érintett helyiségben, ebből nagyjából 1500 dokumentumot ért károsodás,
Kapcsolódó cikkek

Szerdán az RTL Klub Híradója nyomán számoltunk be róla, hogy olyan iratok áztak el a Miniszterelnökséghez tartozó Forster Gyula Örökségvédelmi Központ épületében, amik csodás műemlékek eredeti tervrajzait is tartalmazták.

Győr Attila művészettörténész, a központ egykori gyűjteményi osztályvezetője csütörtöki beszámolójában arról beszélt, mintegy 200 dokumentáció károsodott visszafordíthatatlanul a pincében.

Mint fogalmazott, mintegy 16 ezer dokumentációt tároltak az érintett helyiségben, ebből nagyjából 1500 dokumentumot ért károsodás, amikor a hatvan fokos víz egy lépcsőfoknyi magasságban elöntötte a pincét.

A tervtár régebbi, értékesebb anyagait nem itt tárolták, így jellemzően 1960 és 2016 között született anyagok, többek között helyreállítási és restaurációs tervek, gépészeti dokumentációk sérültek meg.

A visszafordíthatatlanul sérült anyagok egy részét várhatóan pótolni lehet más gyűjteményekből, a 21. században született dokumentumok például digitális formában is léteznek – mondta Győr Attila. Megjegyezte, a restaurátori szakvélemény szerint a sérült anyagok mintegy 90 százaléka megmenthető.

A sérült dokumentációk fertőtlenítése mintegy 2-3 millió forintba kerül majd, a restaurációs munkákra egy közel egymillió forintos ajánlatot kaptak. Az elázott anyagokat a csőtörés után az épület aulájába hordták fel és terítették ki, jelenleg párátlanító berendezések segítségével száradnak a dokumentumok.

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a kár nem függ össze sem a Forster Központ megszűnésével, sem a Táncsics Mihály utca 1. szám alatti épületben dolgozók, és az ott őrzött állomány költözésével.

A csőtörés olyan vis maior eset volt, ami akkor is megtörténhetett volna, ha nem szűnik meg a Forster Központ

– mondta a helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy az érintett dokumentumokat tíz éve őrizték a helyiségben.

A kormány tavaly döntött a Forster Központ jogutódlással való megszüntetéséről. Az intézmény több, például a kulturális javak védelmével és a műtárgyfelügyelettel, a tudományos gyűjtemények kezelésével, a kulturális örökségvédelmi szakértői tevékenységgel kapcsolatos feladatát január elsejével a Miniszterelnökség vette át. A Forster Központ személyi állománya, tudományos anyagai és eszközei a XI. kerületi Daróczi utcába kerülnek, míg a Táncsics Mihály utca 1. szám alatti épületbe a Nemzetgazdasági Minisztérium költözhet be.

Puskás Imre szerint a Táncsics Mihály utcai épületből várhatóan az év közepén költözhet ki teljesen a megszűnt Forster Központ állománya a Daróczi utcába, ahol egy “örökségvédelmi bázist” szeretnének létrehozni. (MTI)