A nemzet erejét a fegyverét használni képes polgárai adják

A honvédelmi miniszter szerint ezért kell a sok lőtér.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt képviselője kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, illetve a honvédelmi minisztertől, mi alapján, milyen céllal döntött a kormány a lőtérprogramról. Simicskó István szerint ez igazán egyszerű.

Hazánk több mint ezer éves történelme nem hagy kétséget afelől, hogy nemzetünk ereje mindig is a fegyverét ismerő és azt használni képes állampolgárainak felkészültségére, elszántságára és összefogására épült, így ezen jártasság évszázados gyökereinek, kultúrájának meglétét Magyarországon nem lehet elvitatni.

A cél ezen ismeretek megszerzésének elősegítése, mert a sportokban jártas, edzett, a közösségéért és a hazájáért tenni akaró polgárok együtt, közösen képesek erős nemzetet formálni. (Ez lehet a magyarázata a birkózóknak tett visszautasíthatatlan ajánlatnak is – a szerk.)

Ez nem az ország militarizálása

A szervezetileg egységes, rendszerszemléletű megközelítésben felépített, biztonságos, szakmailag felügyelt, gazdaságosan működtetett sportlövészet a társadalom széles rétegeinek elérhető biztosítása

nem jelenti a fegyverviselés elterjesztését, vagy az arra vonatkozó szabályok fellazítását, különösen nem jelenti az ország militarizálását.

A nemzeti múlt mellett a koncepció kialakításakor a kormány széleskörű nemzetközi szakmai elemzéseket hajtott végre. Olyan országok rendszereit vizsgálták, ahol a tartalékos rendszert megalapozó, a társadalom honvédelmi nevelését célzó programot működtetnek, és támogatják, fejlesztik a sportlövészet kialakítását és elterjedését.

A honvédelem és társadalom szoros kapcsolatának szükségessége megkérdőjelezhetetlen, hiszen a honvédelmi rendszerünk hatékonyságára a Magyar Honvédség teljesítménye mellett az állampolgárok honvédelem ügyéhez történő hozzáállása és az abban való aktív részvétele is meghatározó befolyással bírt és bír mind a mai napig. Ez a felkészültség és kötelességtudat képes megfelelő alapot nyújtani egy hatékony tartalékos rendszer kialakításához és eredményes működtetéséhez.

A koncepció – a miniszter szerint – teljesen összhangban van a Honvédelmi törvényben foglalt irányelvekkel.

“Egészséges” hazafias érzület is kell

Honvédelmi rendszerünk fenntartásához a Magyar Honvédség munkája mellett kiemelten fontos az állampolgárok honvédelmi szempontú aktivitása, képességeik bevonása, az egyének egészséges hazafias érzületének és honvédelmi felkészültségének erősítése.

A miniszter közfeladatnak tartja az állampolgárok önkéntes honvédelmi felkészülésének biztosítását, szerinte az általános fizikai felkészültségen túl különösen a honvédséghez
köthető sportok, így

a lőkészség fejlesztését tartjuk honvédelmi szempontból kiemeltnek, amelyhez a megfelelő hátteret nyújtó körülmények és infrastrukturális feltételek biztosítása szükséges.

A kormány a következő 3 évben 27 milliárd forintot költ a lőterek fejlesztésére: 197 lőtér és lövészklub létesül, de az Országos Lőtérfejlesztési Program második ütemében már csak kisebb méretű, kisebb beruházást igénylő lőterek fejlesztését tervezi, vélhetően már nem kell hasonló nagyságrendű költségvetési forrás.