Újabb részletek a hetvenmilliós budapesti ékszerrablásról

Először sokkolóval próbálkoztak, majd fegyverrel. Az egyik vádlott végig úgy tett, mintha ő is áldozat lenne.

Vádat emeltek azzal a három férfival szemben, akik hetvenmillión forint értékben, fegyverrel szereztek ékszereket tavaly szeptemberben Budapesten. A trió tagjainak különösen nagy értékre elkövetett rablás miatt kell felelniük. De kiderült, nem csak ők voltak benne a “balhéban”. A Fővárosi Főügyészség szerdán részleteket közölt.

Például, hogy az egyik vádlott a kiszemelt cégnél dolgozott 2012. és 2014 között, ezért jól ismerte a biztonsági felszereltséget, az értékszállítással kapcsolatos gyakorlatot. Akkor is az irodában volt, amikor fegyveres társa megérkezett, úgy tett, mintha meglepné a támadás. Ekkor már nem volt állandó munkatárs, alkalmanként járt csak be. Ő az ügy másodrendű vádlottja.

Hogy kirabolja volt munkahelyét, 2015 szeptemberében döntötte el. Tervébe bevont két embert, az egyik kollégáját és annak ismerősét, vagyis a harmad- és az elsőrendű vádlottat. Meggyőzte őket, hogy minden nehézség nélkül ki tudják rabolni az irodát, mondván, ex-alkalmazottként minden szükséges információ a birtokában van.  Az “akció” végrehajtására az elsőrendű vádlott vállalkozott.

Miután a rablás meghiúsult, megegyeztek abban, hogy ismét próbálkoznak, ám ezúttal fegyverrel. Szeptember 11-én a másodrendű vádlott ismét bement a korábbi munkahelyére, és újfent jelezte társainak, hogy a feltételek adottak, mert rajta kívül csak ketten vannak az irodában. Ezután az elsőrendű vádlott – a fején bukósisakkal – érkezett a helyszínre és fegyvert rántott. Összesen 70 millió forint értékű aranyékszert pakolt egy táskába. Az egyik dolgozó megpróbálta útját állni, de a támadó többször fejbe verte a pisztollyal, társa pedig szándékosan elállta az útját. A fegyveres ezután mindannyiukat – beleértve a cinkosát is megkötözte, hogy fenntartsák a látszatot. Elmenekült a zsákmánnyal, de a társaság rövid időn belül lebukott.

Az ügynek van egy negyed-és egy ötödrendű vádlottja is, ők az ügyészség szerint segítettek elrejteni majd eladni az értékeket, illetve az elsőrendű vádlott külföldre szöktetésében is volt szerepük. Nekik bűnpártolás és orgazdaság miatt kell felelniük.