Súgott ismerősének az egri adóellenőr, vádat emeltek ellene

A vádlott elmondta a vállalkozónak, hogy ellenőrzésre kell számítania.

Hivatali információkat adott ki ismerősének egy egri adóellenőr. Az ügyészség vádat emelt ellene, egy rendbeli hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt.

A Heves Megyei Főügyészség szerdai tájékoztatása szerint a 61 éves egri vádlott csaknem harminc éve dolgozott az adóhivatal megyei igazgatóságán, ahol 2014 decemberében adóellenőrként dolgozott. Ebben a beosztásban jutott tudomására, hogy az adóhatóság a hónap közepén, egy konkrét időpontban helyszíni ellenőrzést tervez az egri kórház területén, amelynek részeként – egyebek mellett – az ott folyó bontási és építési munkákban részt vevő, különböző vállalkozások alkalmazásában álló dolgozókkal kapcsolatos, a munkáltatót terhelő bejelentési kötelezettség teljesítését is vizsgálni fogják.

Ennek az információnak a birtokában december 9-én este az adóellenőr telefonon felhívta ismerősét, egy érintett cég vezetőjét, akit tájékoztatott a várható ellenőrzésről. “A hivatalos személynek minősülő vádlott ezzel nem csupán jogtalan előnyhöz juttatta – szándéka szerint – az ügyvezetőt, de a tervezett, átfogó ellenőrzési eljárás objektív lefolytatását is lehetetlenné tette, már csak azért is, mert ismerőse nyomban továbbadta a hírt egy vele üzleti kapcsolatban álló
másik alvállalkozónak, aki rövid időn belül még több érintettel osztotta meg azt”. Az ellenőrzést december 12-én valóban megtartották, persze nem találtak szabálytalanságot.

Ha a vádlottat bűnösnek találják, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott vele szemben.