Óraátállítás: a Jobbik megtalálta a rést

Az óraátállítás alighanem Magyarország egyik legértelmetlenebb eseménye. De úgy tűnik, már nem kell sokáig szenvednünk.
Kapcsolódó cikkek

Az óraátállítás alighanem Magyarország egyik legértelmetlenebb eseménye.

Évente kettő van belőle, ingyenes, ennek ellenére a magyarok 80 százaléka legszívesebben eltörölné.

Ráadásul tanulmányok  bizonyítják, hogy a fejlett világban semmilyen gazdasági haszna nincs, hiszen az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak az elektromosáram-fogyasztási szokások. Legalábbis Magyarországon az állítólagos spórolás az áramon (amivel indokolták a bevezetést 1980-ban) már nagyon nehezen mérhető.

Ezzel szemben a téli időszámítás:

De már nem kell sokáig szenvednünk. Ha minden igaz, jövő héten a parlament eltörölheti a téli időszámítást. Erről még októberben adott be javaslatot a jobbikos Kepli Lajos. Kérdésünkre a képviselő megerősítette, hogy a gazdasági bizottság egyhangúlag, 14 szavazattal támogatta a javaslatot. A házbizottság csütörtökön dönt arról, hogy általános vitára bocsájtja-e a beadványt, így jövő héten már tárgyalhatja is a parlament a módosítást. Ha elfogadják, onnantól kezdve a kormánynál pattog a labda, hiszen a törvény a kormányt hatalmazza fel arra, hogy módosítsa a vonatkozó rendeletet, mondta.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A képviselő azzal érvelt, hogy leginkább a mezőgazdaságot, illetve a munkavállalókat segítené, ha eltörölnék az óraátállítást, de más területeken is pozitív élettani hatása lenne. Először még tavasszal tette meg a témával kapcsolatos javaslatát a jobbikos képviselő, akkor azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elutasította. Fónagy János államtitkár azt állította, az áttérés azzal járna, hogy nem lennénk egy időzónában a legfontosabb kereskedelmi partnereinkkel, mondta lapunknak Kepli.

Az óraátállítás története

A mesterséges világítás helyettesítésére (és ezzel az üzemanyag háborús célokra való megtakarítására) elsőként Németország alkalmazta a nyári időszámítást, 1916. április 30-án. Ezt akkor, az első világháború alatt gyorsan átvette Nagy-Britannia, az Egyesült Államok (az USA hivatalosan csak 1918-ban vezette be) és sok más ország, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra. Magyarországon először 1954-57-ben alkalmazták az óraátállítást, leszámítva az első világháborús éveket. Rákosi alatt a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, ám 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal. Jelenleg hazánk időzónájára uniós irányelv vonatkozik, amit nem kötelező elfogadnunk, nemzeti szintű döntés is elég a váltáshoz.

Mindenesetre kikértük a legfrissebb áramfogyasztási adatokat a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-től (MAVIR), hogy megtudjuk, mennyit spóroltunk 2016-ban az óraátállítással, de ezt csak péntekre ígérték, mivel az összesítés elég bonyolult dolog. Hiszen közel sem egyszerű az óraátállítás hatásait elválasztani a többi fogyasztást befolyásoló tényezőtől.

A MAVIR korábbi adatai alapján, az óraátállítással elvben évi 120 ezer megawattóra villamos energiát spórolunk, ami megfelel egy közepes magyar város éves fogyasztásának. Ez durván évi 4-5 milliárd forintot jelent. A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágításánál jelentkezik – írták megkeresésünkre.

Már nincs mérhető gazdasági haszna

Léteznek azonban olyan kutatások is, amelyek kétségbe vonják a téli időszámítás hasznát. A kaliforniai Berkeley Egyetem két kutatója szerint, az este megspórolt energiát a reggeli fogyasztás kiegyenlíti, vagyis az egész átállásnak nem sok értelme van. Bár Magyarországon – legalábbis egy négy évvel ezelőtti MAVIR tanulmány szerint – a reggeli jelentkező túlfogyasztás nem számottevő, ennél döntőbb lehet, hogy a légkondicionálás nyolcvan évvel ezelőtti feltalálása óta nyáron is megugrik az áramfogyasztás. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a globális felmelegedés miatt nyáron egyre jobban pörögnek a légkondicionálók, akkor valószínűleg ez Magyarországon is túlszárnyalhatja áramszámlában az óraátállításon megspórolt összeget.

Magyarországon 1980-ban vezették be a téli időszámítást, ekkor a közvilágítás sokkal nagyobb súllyal szerepelt az összfogyasztásban, mint ma. Ráadásul a villamosenergia-fogyasztási szokások az elmúlt 60 évben jelentősen megváltoztak. Ma már rengeteg elektromos kütyüt használunk, és a lakossági áramfogyasztás sokkal jelentősebb, mint például az ipari fogyasztóké. Régen a terhelési csúcsok télre estek, de akkor leginkább csak a világításra, esetleg esti rádiózásra, ritkán tévézésre használták az emberek az áramot, fűtésre pedig szinte egyáltalán nem. Plusz a közvilágítás terén nem is nagyon racionalizálható megtakarítás, mert a kapcsolás nem idő, hanem számítógépek vezérelte fényerősség alapján történik.

A Jobbik keleti időszámítást akar

Putyin festmény (Array)

Mindenesetre Oroszországban Putyin már engedett a nép szavának, és 2011-ben eltörölte a téli időszámítást. Nálunk a Jobbik találta meg a rést. Kérdésünkre a jobbikos Kepli Lajos azt válaszolta,

nem Putyintól vették az ötletet,

hiszen az óraátállítás eltörlése már a Jobbik 2010-es programjában is szerepelt, de stílusosan a téli időszámítás fordulójára időzítették a beadványt, mert ekkor irányul rá nagyobb figyelem.

Igaz, a hírek szerint Oroszországban 2014-ben olyan törvényjavaslatot fogadtak el, amely visszaállította a téli időszámítást. Az egész éves nyári időszámításra korábban sok panasz volt, az egészségvédelmi bizottság például arra hivatkozott, hogy az oroszok krónikus alváshiányban szenvednek és örökké fáradtak, a mezőgazdasági dolgozók szerint pedig az állatok sem tudták megszokni az új, nyári időszámítást, például kevesebb tejet adnak a tehenek.