A lopóautó se riasztja el a tilosban parkolókat

Hiába dudál a busz, csenget a villamost, tülköl a troli, ha egyszer egy nagyképű autós olyan helyre parkol, hogy nem lehet kikerülni. Íme az utóbbi évek statisztikái.
Kapcsolódó cikkek

Számokkal terhelt cikket közölt az Index arról, hogyan és mennyi rossz helyen parkoló-megálló autó akadályozza nap mint nap a fővárosi tömegközlekedést. Lássuk a számokat:

Ha elviszik a kocsit, akkor a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) telephelyére kell érte menni, és a 15-50 ezer forintos bírság megfizetése mellett kifizetni a 20 ezer forintos elszállítási díjat. Idén egyébként 24 olyan riasztás volt, amikor kiérkezés közben elsimították az ügyet.

Kétféle sofőrt ismernek a FÖRI-nél: a tapólt, akinek még feljebb áll és a buszvezető sofőri képességeit szídja meg a köztereseket, illetve a szégyellőst, aki magyarázkodik, de érzi, hogy nincs igaza.

A probléma persze a szűk belvárosi utcákban a legirritálóbb. A 74-es troli Dohány utcai szakaszán idén 60-szor akadályozta rosszul parkoló kocsi a buszt. Az ellenkező irányban, a Wesselényi utcában se rózsás a helyzet, pedig az még szélesebb.

A 15-ös és 115-ös busz vonalán idén 40-szer kellett megállni hanyag parkolás miatt, majd a 75-76-os trolik jönnek, ezek Újlipótvárosban 30-szor futottak bele ilyesmibe. A következő helyezett a 78-as troli, ami a Bethlen Gábor és a Nefelejcs utcák környékén ütközött idén 25-ször akadályba. A 83-as trolit a Mária utca térségében, a 79-est a Hernád és az Alpár utca környékén akadályozzák.

2015-ben a 74-es troli vezetett (130 eset), majd sorban jött a 15/115-ös busz, a 78-as és a 83-as troli.

A villamos is csenget

A villamosoknál se jobb a helyzet: az 1-es, 2-es, 37-es és 62-es vonalakon idén csak egy-egy alkalom volt, hogy akadályozták volna őket. A 6-os, 14-es és 52-es vonalakon már 2-2 ilyen eset is előfordult (a 14-esnél a Lehel tér a kapilláris). A budai fonódónál öt eset volt, ebből négy a Bécsi úton, egy a Móricz Zsigmond körtéren.

A kocsiszíneknél szoktak még gondok lenni: a ferencvárosinál négyszer nem tudott kiállni a 24-es, a szépilonaiból pedig kétszer a 61-es. Az 51-est ötször akadályozta kocsi a Mester utcában.