Zagyvarékasi anyagyilkosság – Megelőzhető lett volna a brutális bűncselekmény

Az iskolában többször is elhangoztak olyan mondatok a fiatalok részéről, amelyek utaltak arra, mire is készülnek.
Kapcsolódó cikkek

“A családon belül elkövetett erőszak legdurvább formája a gyilkosság. Szerencsére ebből van a legkevesebb, a gyermekek által elkövetett gyilkosság pedig igen ritka. A tapasztalat azt mutatja, hogy amennyiben az információ időben  a jelzőrendszerbe kerül, akkor a súlyosabb esetek talán megelőzhetőek” – fejtette ki álláspontját dr. Gyetvai Béla Tibor rendőr alezredes egy háttérbeszélgetésen a zagyvarékasi gyilkosság kapcsán.  A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója szerint ha egy kicsit elvonatkoztatunk a konkrét esettől, akkor elmondható, a gyerekek általában jelzik a környezetük felé, ha valami baj van. Erőszakos cselekményeknél ez fokozottan igaz: romlik a tanulmányi eredmény, magatartásbeli zavarok jelentkeznek, kimaradoznak otthonról, alkoholhoz, droghoz nyúlnak – írja a szoljon.hu.

Ilyenkor az elsődleges jelzőrendszeri tag a család, nekik kellene elsősorban észlelniük ezeket a változásokat – vette át a szót Antal Irén Éva alezredes, kiemelt főelőadó. – Ezt követi az iskola, ahol a gyermek a napjának java  részét tölti. “Általában itt ütköznek ki markánsan azok a jelek, amelyeket már az előbb említettünk. Ha gondok vannak otthon, akkor a gyerek megpróbál megfelelni, elrejteni az érzéseit, csakhogy elkerülje a konfliktust, az esetleges agressziót. A védőnő, az iskolarendőr, a tanárnő, az osztálytársak mind segíteni tudják a gyerekeket, már csak azzal is, hogy jelzéssel élnek. De mielőtt tovább mennénk ezen a szálon, ki kell emelni, hogy az áldozatnak kell megtennie az első lépést, azaz beszélnie kell arról, mi történik vele, mi zajlik körülötte. A jelzőrendszernek ugyanúgy tagjai a család tágabb környezete, nagyszülők, barátok, de még a szomszédság is”

Mint ismert, sajtóinformációk szerint számos olyan információ látott napvilágot a zagyvarékasi eset kapcsán, miszerint volt előzménye a gyilkosságnak. Az iskolában többször is elhangoztak olyan mondatok a gyanúsítottak részéről, melyek utaltak arra, mire is készül a két tinédzser.” Itt mutatkozik meg az, hogy nem mindig érzékeny a jelzőrendszer! Mert ha valóban elhangoztak utalások a fiatalok részéről, és erről több társuk is tudott, akkor szólni kellett volna, legalább a saját szüleiknek, de a tanárnőnek, vagy az iskolarendőrnek is”  – dr. Gyetvai Béla.

Ahogy arról beszámoltunk, a rendőrök január végén egyik éjjel egy rövid közleményben számoltak be a gyilkosságról. Akkor csak annyit közöltek, hogy hozzátartozói találtak rá az áldozatra zagyvarékasi otthonában még kedd este, illetve, hogy keresik a támadóját. A délelőtti tájékoztatásban már  megdöbbentő információ szerepelt: eszerint az asszony mindössze 14 éves lányát és barátját gyanúsítják. Az eddigi adatok szerint a halálos késelést vita előzte meg, a nőt többször megszúrták. Az áldozattal állítólag csaknem száz késszúrással végeztek.