Csaknem négymilliárdért túlóráztak a honvédek

A kerítés felhúzása és a határ megerősített védelme dobhatta meg az összeget.

A honvédelmi miniszter a szocialista Harangozó Tamás „Mennyit túlóráztak a Magyar Honvédség katonái és dolgozói 2015-ben?” című kérdésére válaszolt. Simicskó István tudatta, hogy tavaly a Magyar Honvédség katonáinak és dolgozóinak összesen csaknem kétmillió (1.947.774) óra úgynevezett „túlszolgálatot” rendeltek el.

A mellékelt havi bontásból kiderül, hogy a túlórák száma ősszel ugrott meg. Szeptemberben 307 338, októberben 430 213, novemberben 362 085, decemberben 248 533 túlórát teljesítettek a honvédek és a honvédségi dolgozók.

A miniszter ezt külön nem magyarázza el, de a migrációs válság miatt szeptemberben vezényeltek a kerítés építéséhez, majd a határőrizet megerősítéséhez honvédeket a határra. A bontásból az is egyértelműnek tűnik, hogy decemberre – vélhetően a jóval kisebb migrációs nyomás miatt – kevesebb ember kellett már. Simicskó István közölte, hogy a Magyar Honvédség tavaly katonáinak és dolgozóinak 3 milliárd 824 millió 611 ezer 511 forintot fizetett ki „a túlszolgálatok ellentételezésére”.