Főnővér: Ja, maga az az AIDS-es buzi?

"Fiam, buzi vagy?" "Igen, apa, az vagyok. "Jó, akkor van tíz perced, hogy abbahagyd." AIDS- és HIV-ügyi konferenciát rendezett a Civil AIDS Fórum a betegség világnapján. Az alábbi szöveg a rendezvényen elhangzott adatokat ismerteti, nyakon öntve a mélyinterjúkban és az előadásokon elhangzott idézetekkel. Durva számok, erős mondatok, óvatosan, de végig tessék elolvasni!
Kapcsolódó cikkek

Magyarországon kétezer regisztrált HIV-fertőzött ember él.

Már a telefonban is kérdezik, hogy hát óvszer nélkül lehet-e. Mi, szexmunkások ilyenkor habitusunktól függően, meg attól, hogy épp milyen kedvünk van, vagy durván elküldjük melegebb éghajlatra, vagy kulturáltan mondjuk, hogy nem. Én vicces vagyok, azt mondom ilyenkor, figyelj, én AIDS-es vagyok meg HIV-es. Ne hülyéskedj már, mondják erre, te?! Hát tök tiszta vagy!

Visszahívnak, tudom, hogy a főnővér tudni fogja, hogy pozitív vagyok, odamegyek, azt mondta, ja, maga azaz AIDS-es buzi? És akkor mondja, hogy megmosakodtam és tiszta vagyok? Mintha nem lenne tisztában azzal, hogy terjed.

Ha tudná a város, nem fogadna a fogorvos és még az utcán is elkerülnének az emberek, ezért soha senkinek nem árulom el, ha egyenesen rákérdeznek, akkor sem mondanám el, mert semmi közük hozzá.

18 éves voltam, amikor elmentünk az apámmal sétálni és rákérdezett, hogy buzi vagyok-e. Igen, az vagyok, mondtam. Jó, akkor van tíz perced, hogy befejezd. Mert szerintük ez olyan, mint az influenza vagy egy megfázás és szerintük ezen lehet változtatni.

Előbb halok meg, minthogy elmondjam az anyámnak. Ez bonyolult. ezt az egész kérdést most nem taglalnám az anyámmal. (…) Nem, soha! A legrosszabb, ami engem érhet, hogy az anyám megtudja. Azt sem tudom, hogy hogyan reagálna rá, de nem, nem. Nem, soha! Nem csak őt féltem, magamat is. Inkább magamat, mint őt…