Úgy volt, hogy végre valamiben egyetértenek a pártok, aztán mégsem

A Parlament Népjóléti Bizottsága értelmezhető indok nélkül elutasította a Nemzeti Minimum országgyűlési határozati javaslatát. A gyermekéhezés megszüntetése lett volna a fókuszban.

A Nemzeti Minimumról írtunk már korábban, arról is, amikor bemutatták az országgyűlési határozattervezetet. Ma pont került a történet végére időlegesen. Szomorú pont.

Ugyanis „több mint 10 hónapi megfeszített munka, konszenzusra törekvő egyeztetés után, 2015. november 2-án a Parlament Népjóléti Bizottsága értelmezhető indok nélkül elutasította a Nemzeti Minimum országgyűlési határozati javaslatát. Szelíd kérésünk így nem kerülhet az országgyűlés elé, nem is tárgyalhatnak róla a képviselők”, írták közleményükben a Nemzeti Minimum tagjai.

A közlemény további részét változtatás nélkül közöljük:

Javaslatunkat, amelyet minden parlamenti pártnak egyeztetésre megküldtünk, a KDNP kivételével az összes parlamenti párt egy-egy képviselője aláírta. Törvényi keretet kértünk a magyarországi gyermekéhezés felszámolásának érdekében.

Mivel a különböző szervezetekkel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával is jól haladtak a tárgyalások, a szakmai egyeztetések, joggal hihettük, hogy a Népjóléti Bizottság támogatja kérésünket. Feltételeztük, hogy a képviselők megértik, átérzik, hogy a gyermekéhezés felszámolásának törvényi garanciái mellett konszenzussal és összpárti támogatással példát mutathatunk arra is, hogy létezik pártpolitikán átívelő közös nemzeti ügy.

A mai Népjóléti Bizottsági ülés színvonala és minősége elfogadhatatlan, de pontosan jelzi, hogy nem ez a mi utunk. De ezt az utat be kellett járnunk, mert nem vagyunk hajlandóak lemondani arról, hogy jogállamban élünk. Egyelőre idáig jutottunk.

Folytatjuk a munkát, mert mi egy ügyet szeretnénk megoldani. Ehhez ajánlottunk szövetséget, amelyet most durván elutasított a bizottság. Ahogy Ferenc pápa mondja: „ki-ki a maga szerepe szerint…”