Mekkora támogatás (CSOK) jár ingatlan bővítésére?

Már csak pár hét és igényelhető lesz az oly sokak által várva várt Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK).
Kapcsolódó cikkek

Népszerűsége többek között azért nagy, mert 6 év után – a 2009. július elsejei megszűntetését követően – július elsejétől használt lakások esetén is ismét elérhető lesz a gyermekek utáni egy összegű állami támogatás. Használt és új lakásokra elvileg ugyanakkora összegű kedvezmény vehető igénybe, de megismerve a részleteket hamar kiderül, hogy bővítési lakáscél esetén korántsem biztos, hogy megkaphatjuk azt az összeget, mint amit használt lakás vásárlására.

Milyen feltételekkel igényelhető a CSOK bővítésre?

Bővítésről akkor beszélhetünk, ha a lakóingatlan hasznos alapterületét legalább egy szobával növeljük. A bővítés történhet vízszintes irányban (hozzáépítés) és függőleges irányban (tetőtér-beépítés). Fontos hangsúlyozni, hogy a meglévő épületrészek átalakítása nem minősül bővítésnek, arra a CSOK nem vehető igénybe.

A bővítendő ingatlannak legalább komfortosnak kell lenni vagy a bővítés által komfortossá kell válni. Ha a bővítendő családi ház energetikai minősítése „C” kategóriánál kedvezőtlenebb, akkor a CSOK igényléshez a területileg illetékes építési hatóság 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványa szükséges arról, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. A kedvezmény a CSOK kérelem benyújtását követően megkezdett bővítéshez nyújtható.

Mi határozza meg a CSOK összegét?

A CSOK összege 3 tényezőtől függ: az eltartott gyermekek számától, a bővítendő lakóingatlan hasznos alapterületétől és az épület energetikai minősítésétől.

Mi befolyásolja még a CSOK összegét bővítés esetén?

A vonatkozó kormányrendet kimondja, hogy a CSOK összege bővítés esetén nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. A számlabemutatási kötelezettség a költségvetés 70%-ára terjed ki, de a támogatott személy akár a teljes költségvetést igazolhatja számlával, a nagyobb támogatási összeg elérése érdekében.

Mit is jelent ez számokban?

Példákért és további tudnivalókért kattintson a Hitelnet.hu oldalára!