Lázár bukta a pert: nyilatkozni kell a luxusutakról

A Fővárosi Ítélő tábla jogerős ítélete szerint Lázár Jánosnak nyilatkoznia kell a svájci és olasz útjáról, illetve arról, hogy milyen közfeladat ellátásához kapcsolódtak azok – írja a Népszabadság.
Kapcsolódó cikkek

A Miniszterelnökséget vezető miniszter még államtitkárként 2012. november 27–29-én Angliában 920 019, 2013. március 22–23-án Svájcban 469 878, majd 2013. július 26–27-én Olaszországban 582 000 forint szállásköltséget költött el állami pénzből – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Pethő András még az Origo újságírójaként – a Transparency International támogatásával – közérdekű adatok nyilvánossága miatt indított pert, és részben nyert is. A jogerős ítélet két útról szól, mert a londoni „kirándulás” kapcsán azt közölték: a kiküldetésről létezik egy titkos irat, és az ítélethozatal előtt dönteni kellene arról, hogy a bíró megismerheti-e a dokumentumot. A Miniszterelnökség szerint csak az után lehet határozni arról, mi hozható abból nyilvánosságra. A Népszabadság úgy tudja, szerdán ebben a kérdésben is ítélet születhet.

A március 12-i ítéletet április 9-én rögzítették, és ha ezt az alperes Miniszterelnökség kézhez kapja, attól kezdve tizenöt napon belül kell döntenie, mit lép: kiadja-e a kért adatokat, vagy felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához.

Az LMP-s Szél Bernadett kérdésére Lázár hétfőn a parlamentben leszögezte, hogy az utazási ügyekről nem beszél. A fideszes politikus kijelentette: a nemzetbiztonsági bizottság ülésén már elmondta, azért nem tudja megadni az út koordinátáit, és azért vállalta utóbb, hogy a költségeket megtéríti, mert ha nyilvánosságra kerülne azok neve, akikkel találkozott, az veszélyeztetné az ország nemzetbiztonsági érdekeit. Szél Bernadett viszont azt állítja, hogy ezek az érvek nem állnak meg.