Gyurcsány hiába ült Orbán székébe

Péntek, állami rádió. Kéthetente ilyenkor Orbán Viktort kérdezik. Olyankor az interjúból szinte azonnal külön rövidhíreket író MTI ingerküszöbét ezúttal nem érte el a volt kormányfő mondandója.

A Demokratikus Koalíció elnökét nyitásként a műsorvezető rögtön arról faggatta, miért rúgott bele az MSZP-be, amikor a Figyelőnek adott interjúban keményen bírálta a pártpénztárnokok uralta világot. Gyurcsány Ferenc rögtön helyre is tette a közmédiást, jelezve, hogy felesleges “emeszpéznie”, szerinte az úgynevezett szürkepénzek ügyének bajnoka ugyanis már korábban is a Fidesz volt.

A választóknak egyebek között éppen azért lett elegük a régebbi nagy pártokból, mert korruptnak látják őket, „ezért büntet most minket az Európai Unió”, és azért hozott ő is létre egy új pártot, mert nem akart ebbe beletörődni, szembe akart ezzel menni. A műsorvezető pontosított kérdésére, miért a tapolcai választás előtt beszélt a pártfinanszírozás furcsaságairól, gyengítve az MSZP-DK közös jelöltjének esélyét, Gyurcsány azt válaszolta, ő nem szokott taktikázni. A politika nagy és fontos ügyei érdeklik. Esze ágában sincs falazni, köntörfalazni, védeni egy olyan világot, ami elfogadhatatlan, hiszen éppen a mostani kormány korruptsága miatt van veszélyben 700 milliárd forintnyi uniós forrás.

A DK elnöke a Jobbik tapolcai sikerét az emberek csalódottságával, a rossz kormányzással magyarázta. Szerinte „a Jobbik a Fidesz rosszabbik arca”. Aki nem szereti a Fideszt, annak végképp nem szabad szeretnie a Jobbikot, mert ami rossz a Fideszben, az tízszeresen ott van a Jobbikban. A saját felelősségét firtató kérdésre Gyurcsány azzal vágott vissza, hogy nem ő volt egy polgári körben Vona Gáborral, hanem Orbán Viktor. Gyurcsány szerint nem az dráma, ha van egy 8-10 százalékos radikális párt. Az dráma, hogy az Orbán-kormány „jó és nemzeti kormányzása” idején kétszeresére nőtt a Jobbik tábora.

A brókerbotrány ügyében is „elmúltnyólcévezést” és Kósa Lajost idéző kérdésre a DK elnöke azt mondta: ő nem bánja, ha az állami rádió kérdezője kormánypropagandát folytat, de ő például nem tudott arról, hogy az MFB hitelt adott a Quaestornak, nem is volt dolga, hogy tudjon erről. Ha öt év kormányzás után a Fidesz menekülési stratégiája még mindig csak a gyurcsányozás, medgyessyzés, bajnaizás, akkor ennek a kormánynak tényleg vége van. “Ha ezeknek ennyi eszük és tehetségük van, akkor miért kormányoznak?” – kérdezte. Szerinte nyugodtan beszéljenek róluk is, de olyan vizsgálóbizottságot felállítani, amely csak a 2010 előtt történtekkel foglalkozik, az maga a hazugság, az emberek becsapása. Gyurcsány közölte, a DK jövő tavasszal bemutatja programját. Egy nyugodtabb, európaibb, élhetőbb országot ajánl, sokkal több egymásra figyeléssel és a sok hazugság kipucolásával.

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs