Szijjártónak nem volt ideje a Quaestor-vezérre, aki már mindent leírt

Bár hívta T. Csaba telefonon, időhiányra hivatkozva nem beszélt vele a cég bedőlése előtt a miniszter. A cégvezető a Népszabadság szerint eddig mindenben együttműködő volt a nyomozókkal és a pénzügyi felügyelet embereivel.
Kapcsolódó cikkek

“Felhívott és kért tőlem egy időpontot, mivel azonban nemcsak most, hanem akkor is elég feszített menetrend szerint éltem, jeleztem számára, hogy erre belátható időn belül nem tudok sort keríteni” – mondta az állami hírtévének Szijjártó Péter, akinek így az sem derült ki, miért kereste a Quaestor-vezér. Mint mondta, a Quaestorral úgy számoltak, mint a magyar emberek tízezrei, vállalatok százai, vagyis mint egy nagy, megbízható céggel. Ezért működtek együtt a társasággal a moszkvai vízumközpont és a törökországi kereskedőház működtetése esetében is. A Quaestornál történtek nagyon megdöbbentették a minisztert, aki győri származású politikusként 10-15 éve ismeri a cég vezetőjét, ezért a 10 leginkább meglepett ember között van az országban.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNK) Zrt. vezetői legjobb tudásuk alapján döntöttek arról, hogy az állampapírban tartott tőkét hol helyezzék el, hiszen a Quaestor díjmentesen vállalta a forgalomképtelen Exim részvények nyilvántartását, ami más intézménynél 50-60 millió forintba kerül. Az MNK Zrt., a miniszterelnök utasításának megfelelően és a piaci folyamatokra tekintettel döntött úgy, hogy kiveszi az állampapírokat, illetve azok értékét a Quaestortól. Mivel olyan módon történt az érték visszajuttatása, ami a kereskedőház jogászai szerint nem volt jogszerű, ezért feljelentést tettek – mondta Szijjártó Péter.

Tarsoly mindent leírt

Közben a Népszabadság arról ír, hogy napokon belül dönthet a Fővárosi Törvényszék, helybenhagyja-e T. Csaba és társai előzetes letartóztatását, vagy szabadlábra helyezi őket, esetleg más, enyhébb kényszerintézkedést rendel el.  Papp Gábor ügyvéd, Tarsoly védője azért fellebbezett az elsőfokú döntés ellen, mert szerinte sem a szökés, sem a bizonyítékok megsemmisítésének a veszélye nem áll fenn, védence a Quaestor-ügy kirobbanása óta folyamatosan együttműködött a pénzügyi felügyelet embereivel, a felügyelet utasítására írásba is foglalta, szerinte mi és miért történt a brókercégnél. A lap úgy tudja, az egyes felügyeleti meghallgatásokról készült jegyzőkönyveket és ezt a sokoldalas írásos jelentést is megkapta az ügyben csalás gyanújával nyomozó Nemzeti Nyomozó Iroda.

A Quaestor-károsultak egy részét képviselő Magyar György közölte, napokon belül összeáll a szakmai bizottság, amit az ügy hátterének feltárására hívna életre. Szerinte a hónap közepén elkezdheti működését a testület, amelybe a pénzpiaci „játékszabályokat” és a vonatkozó hatályos törvényeket jól ismerő független szakértőket kér fel. Erre azért van szükség, mert úgy látja, objektív és teljes körű vizsgálatot az állami szervektől nem remélhető. Magyar a Népszabadságnak ezt azzal indokolta, aligha remélhető a rendőrségtől, hogy „majd jól leleplezi” egy másik állami szerv (a Külgazdasági és Külügyminisztérium) esetleges törvénysértését. Főleg annak fényében nem, hogy a miniszterelnök a lépést az adófizetők pénzének védelmében tett helyes kormányzati magatartásnak minősítette. Neki nagyon úgy tűnik, a politikának nem áll érdekében a történtek teljes körű kivizsgálása.

Címkék: brókerbotrány