Elvennék Orbán, Matolcsy vagyonát, feloszlatnák a parlamentet

A Demokratikus Koalíció (DK) hiányosnak tartja a Fidesz vagyonzárolási javaslatát.A PM a parlamentet is feloszlatná.
Kapcsolódó cikkek

A DK szerint vannak olyanok, „akik államigazgatási tevékenységi körben” hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Quaestor-botrány kialakuljon. Varju László alelnök közölte, olyan módosító javaslatot készítettek, amely szerint Orbán Viktor kormányfőnek ás Matolcsy György jegybankelnöknek saját vagyonukkal kell felelniük a Quaestor csődjéért. A politikus úgy vélte: az ügy károsultjai kezdettől fogva azzal szembesültek, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy kibújjon a felelősség alól.

A Fidesz egy “látvány-törvénytervezetet” nyújtott be, amivel azt próbálja elfedni, amit az elmúlt hetekben elmulasztott – közölte a független képviselő. Szerinte a javaslat nem tesz meg mindent azért, hogy a felügyeleti oldal idejében tudjon figyelmeztetni, nem tesz a bennfentes tevékenység hatékonyabb szabályozásáért, nem ad választ a közpénzek külső kihelyezésére. Olyan széles körű hatósági jogosítvány kialakítása, mint ami az előterjesztésben szerepel, az egész vállalkozói szektort veszélyezteti – tette hozzá.

A parlamentet is feloszlatnák

Ezt a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke közölte hétfőn sajtótájékoztatón, jelezve: az indítványhoz a szocialista Tóth Bertalan és két független képviselő, Varju László (DK) és Szelényi Zsuzsanna (Együtt) is csatlakozott. Szabó Tímea azt mondta, Orbán Viktor azt nyilatkozta, mindent tudott a Quaestor-ügyről. “Mindent előre tudott, de nem tett semmit” azért, hogy segítse az embereket – tette hozzá.

Szerintük a miniszterelnök és a kormány méltatlan és alkalmatlan arra, hogy tovább vezesse az országot. Emlékeztetett: a múlt héten több ellenzéki párt is felszólította a kormányfőt, hogy kezdeményezzen bizalmi szavazást önmaga ellen az Országgyűlésben. Hétfőig adtak határidőt a kormányfőnek, de miután ezt nem tette meg, benyújtják a parlament feloszlatásáról szóló javaslatot.  Orbán Viktornak a Quaestor-botrányért és az “elvett évekért” vállalnia kell a teljes politikai felelősséget – hangoztatta Szabó Tímea.

Címkék: brókerbotrány