Quaestor: Az MSZP kikéri Tarsoly levelét Orbánhoz

A szocialisták szerint dőlnek a bizonyítékok Orbán és Szijjártó fejére.
Kapcsolódó cikkek

Az MSZP kikéri Tarsoly Csaba, a Quaestor elnök-vezérigazgatója levelét Orbán Viktorhoz, illetve a február 25-ei kormányülés szó szerinti jegyzőkönyvét és hangfelvételét. Ezt Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke mondta.

Lukács szerint ez a levél választ adhat arra, hogy történt-e bűncselekmény, bizonyíthatja a bennfentes információval való visszaélést. Gyanújuk szerint megtörtént ez a bűncselekmény, de a bizonyítékok begyűjtése a hatóságok dolga. Várják, hogy mikor tartanak a Miniszterelnökségen, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumban házkutatást, hogy a levelet lefoglalják.

Azt szeretnék, ha a levelet a kormány nyilvánosságra is hozná, illetve közölnék azt is, hogy az milyen utat járt be a közigazgatásban.

Véletlen?

Azt kérdezte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csak “postás vagy pénzes postás” volt, vagyis csak leveleket vitt-hozott, vagy “pénzt is vitt-hozott”. Lukács arra is rákérdezett, hogy brókerügyek kirobbanása csak véletlenül esik elég közel Szijjártó Péter villavásárlásához?

A szocialista frakcióvezető-helyettes azt is megkérdezte, hogy ha a február 25-ei kormányülésen döntés született az állami pénzek kivételéről a brókercégektől, miért tartott a KKM-nek ezt a döntést majdnem két héttel később, március 9-én végrehajtani. Miért csak a múlt héten kaptak körlevelet a költségvetési szervek arról, hogy szüntessék meg ezeket a befektetéseiket?

A kormányülésről készült emlékeztető nem egy olyan okirat, ami bármit igazolna, mondta, főleg, hogy nem készül róla hangfelvétel. 

Felelősök

Tarsoly Csabának és két társának őrizetbe vételéről azt mondta, ezeknek az embereknek 17 napjuk volt, hogy azt csináljanak a céggel, amit akarnak, és sajtóhírek szerint nincs vagyon a nevükön. Szerinte ennek is meg kell találni a felelősét.

Lukács Zoltán úgy értékelte, hogy Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában folytatta a két napja megkezdett beismerő vallomást: elmondta, hogy nem jó gazdái a közpénzeknek, mert rossz helyen, kockázatos vállalkozásoknál tartották azokat. Azt is kérdezte, ki hozta meg ezt a befektetési döntést.

Szerinte a Magyar Nemzeti Bank felhalmozott profitjából kellene létrehozni egy kártalanítási alapot, amelyből minden kisbefektető minden fillérjét visszakapná.

Azt mondta, dőlnek Orbán Viktor és a Fidesz fejére a bizonyítékok, a kormányfő és pártja méltatlanná vált az ország kormányzására, ezért hívnak mindenkit április 11-re Budapestre tüntetni.