Netre száműzi a parlamenti közvetítést a közmédia

A háztartások negyedét megfosztják annak lehetőségétől, hogy élőben követhessék figyelemmel a törvényhozás munkáját.

Csütörtökön megírtuk: kikerül a köztévé csatornáinak műsoraiból az Országgyűlés üléseinek élő közvetítése, a jövőben a hírcsatornává átalakított M1 szemezget az ülésen elhangzottakból, ha szerkesztői jónak látják. Emellett a közrádió műholdon és interneten elérhető MR5 csatornáján sugározzák a parlamenti közvetítéseket.

Pénteken az MTVA közölte: jövő hétfőtől az Országgyűléssel kötött megállapodás értelmében a Híradó.hu portálon teljes terjedelmükben közvetítik a parlament üléseit. Ez azonban nem jelent semmilyen többletet – az Országgyűlés honlapján ugyanez a közvetítés eddig is elérhető volt.

Az Eurostat adatai szerint 2014-ben Magyarországon a háztartások 74 százalékában volt szélessávú internetszolgáltatás, ebből az következik, hogy a jövőben a háztartások negyedében nem lehet majd nyomon követni a törvényhozást, valamint a vitákat.

Az évi 80 milliárd forintból működő állami média egyébként jelenleg négy országosan, szabadon elérhető tévécsatornát és öt országos lefedettségű (nem műholdas) rádiócsatornát tart fenn, ennek ellenére nem sikerült helyet találniuk a parlamenti ülések közvetítésére.