Portik Tamás: Pintér ott van a legnagyobb bizniszek mögött

A Belváros mellett az I. kerületben is csinált üzletet Portik Tamás állítása szerint a Pápa Marianne-Habony Árpád-féle kör, ami mögött Pintér Sándor belügyminiszter áll.

Portik Tamás minderről az atlatszo.hu-nak adott terjedelmes interjújában beszél. A Prisztás-gyilkosság miatt első fokon 11 évre ítélt Portik megemlíti az interjúban Vajtó Zoltánt, a lóversenyvállalat volt igazgatóját, akiről azt állítja, Pintér embere volt. Ő hozta össze Portik találkozóját Laborc Sándorral, a nemzetbiztonság korábbi vezetőjével. (Laborcot idén és tavaly több ügyben is felmentette a bíróság.) A találkozón Vajtó megjegyezte, hogy Pintér komoly ember, illetve “a legnagyobb titkok tudója ő, nincs hozzá hasonló”. A találkozón – Vajtó reményei szerint – arra a kérdésre várták a választ, milyen információkat tud Portik a Fenyő-gyilkosságról. 

Az oknyomozó portál által készített beszélgetés során szó esik arról, hogyan készítették elő a döntést az 1993-ban elfogadott, az olajbizniszt lehetővé tevő jogszabály megszavazához. Az egyik legfontosabb olajcég, az Energol Rt. marketingigazgatója volt akkoriban Portik, aki ugyanakkor nem árulta el, kik voltak a beavatottak. A cég vezérigazgatója Csikós József egykori BM-es ezredes volt, rajta kívül olajügyben többek között Vizoviczki László neve hangzik el. Portik azt mondta, “valamennyien ismertük a mechanizmust, tudjuk, hogy ki van a lánc végén”. Évi 20-25 milliárdos forgalomról volt szó annak idején, de a haszon maximum 20-30 százalékát tehették zsebre. Portik megjegyezte, ők maguk “golyófogók” voltak, akiket baj esetén le lehetett volna ültetni.

Mint az interjúban elhangzik, Portik szerint ilyen szintű üzleteknél “nincsenek pártszínek”, mindenki együtt mozog.