Elkészült Budapest első vadonatúj villamosa

Márciusban érkezhet meg Spanyolországból, idén 24 szerelvény követi.

Teljes hosszában összeállt az első, hamarosan Budapestre érkező CAF villamos Spanyolországban – közölte a BKK. 47 szerelvényből álló flottát rendelt a közlekedési társaság, melyek a megújult 1-es és 3-as vonalon, valamint a még épülő budai fonódó villamoshálózaton közlekednek majd.

Az elsőként elkészült alacsonypadlós villamost a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a BKK szakemberei is megtekintették Spanyolországban, és megkezdték az első vizsgálatokat. A márciusi érkezést követően itthon is tesztelik a járművet, fék- és futáspróbákat tartanak. Idén a rövidebb, 34 méteres szerelvényeket szállítják, jövőre az 1-es vonalán járó, a Combinóknál is hosszabb 56 méteres villamosok érkeznek meg. Először a 3-as vonalon lehet majd találkozni az új járművekkel.

Az új villamosok alacsonypadlósak, az utastérben – például a Combinókkal szemben – nincsenek „dobogón” elhelyezett ülések. A rövid változat 200 utast szállít 46 ülőhellyel, a hosszabbra 345-en férnek fel és 81-en tudnak leülni. Az utastér légkondicionált és fűtött.

Jövőre az újabb villamosok érkezésével megkezdődhet a legöregebb, 40-45 éves járművek selejtezése.