Orbán vejének cége milliárdos szerződést írt alá

Tiborcz István legtöbb pénzt hozó érdekeltsége, az Elios elbukott egy 370 milliós közbeszerzést, de Zalaegerszegen 1,8 milliárdos szerződésnek örülhet.

Zalaegerszegen aláírták azt a szerződést, ami alapján 1 milliárd 80 millióért korszerűsítheti az Elios a város közvilágítását – számolt be a 444.hu.

A portál kitér arra is, hogy a kormány jóváhagyta Pécs városának a hitelfelvételét. Ez azt jelenti, hogy ott is elindulhat a közvilágítás korszerűsítése. Első körben 894.7 millióból, ezt a munkát is az Elios végzi – teszik hozzá. A második kör is 800 milliós lesz.

Szentesen viszont nem a Tiborcz 50 százalékos tulajdonában lévő Elios Zrt. nyerte a közvilágítás korszerűsítésére kiírt 370 milliós közbeszerzést.

Az Átlátszó korábban utánanézett annak, hogy az Elios Innovatív Zrt. hogyan teljesített 2014-ben a közbeszerzéseken. A lap szerint Tiborcz István a cégbe a Green Investments Kft.-n keresztül 2014 áprilisának végén szállt be, a társaság Tiborcz előtt 1 milliárd forint megbízást kapott, utána pedig további 1,9 milliárdnak örülhetett.

A közvilágítás korszerűsítése nagy üzlet mostanában – emlékeztet a 444 cikke.  Van rá uniós pályázat, a költségek 85 százalékát az Európai Kohéziós Alap és a magyar kormány támogatása biztosítja. A fennmaradó 15 százalékot pedig a települések állják, többnyire hitelből. Középtávon megéri, kevesebb lesz a települések számlája.