Megint a nyugatimádatot kárhoztatja egy tankönyv

Keletre kell-e tolni a magyarságtudatot? Hangzatos, de alaptalan szólamokkal traktálják a diákokat a nyolcadikos irodalomkönyvben is.

A nyolcadikos irodalom tankönyv minden fejezete után van egy „Beszéljük meg” rovat – József Attila A Dunánál című verse után a szerzők azt vetik fel, hogy a szomszédos országokkal a vers megszületése óta sem lett jobb a viszony. „Idegenkedésünk jórészt az ismeretek hiányából is adódik, nyugatimádóként egyre többet tudunk a németekről, angolokról, amerikaiakról, ám a szomszédaink értékei mintha kevésbé érdekelnének” – idézte az állami tankönyvből az RTL Híradója.

A Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint még a példa is rossz, amit felhoz a könyv. Szerinte butaság ezt leírni azért is, mert a nyugaton élő dánokról és hollandokról sem tudunk többet, és a leírtak mögött egy kárhoztatható szólam és szemlélet áll. Arató László elnök elmondta: nem tudja, miért kell ennyire hangsúlyozni a „nyugatimádatot”, netán keletre kell-e tolni a magyarságtudatot.

Nem ez az első alkalom, hogy a tankönyvekben erősen vitatott kijelentések szerepelnek a nyugati világgal kapcsolatban. Az illetékes Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet az RTL-lel azt közölte, hogy a kérdéses könyvet korábban a Nemzedékek Tudása kiadó gondozta, de a továbbiakban felülvizsgálják és a vitatott kifejezések nem szerepelnek majd az általuk kiadott változatokban.

Címkék: tankönyv