Felfedtük L. Simon bársonyos bőrének titkát

Titánium! Jó, jó, de mi az a CEI? Mindjárt háborúzunk az oroszokkal? Gögös Zoltán jobb kezének középsője lágyan tremolózik. Tállai répameséje. Lenkovics a főalkotmánybíró! L. Simon monnyon le? Nem, inkább puncsol. Üdv a t. Házból. Percről percre.

15.48 És most megyünk nagyinterjúzni Vona Gábort

Tán jövő hétfőn olvashatják.

Elköszönünk.

 

15.44 Felfedtük L. Simon bársonyos bőrének titkát

Ahogy alább írtuk, L. Simon László tegnap kiakadt a politikusok jólétére, házára, utazásaira, karórájára vadászó újságírókon. Na, mi most megkérdeztük ő a folyosón, milyen órát visel. Az államtitkár első reakciója nem publikus. A második sem. Harmadik nekifutásra viszont megmutatta karóráját. A negyedikre le is vette, mi pedig felírtuk a típust: BOCCIA 3557-04. Rákerestünk a neten, ára: 24.765.- forint.

Anyaga: Titánium-ötvözet. A magyarázat az extramatériára: „Fémérzékeny vagyok, és ettől nem pirosodik ki a bőröm!”

 

15.08 Egységes elektronikus kártyakibocsátási rendszerről szóló törvény…

…vitája.

Ez megy most.

Csoda, hogy úgy menekültek ki a képviselők, mintha százhúsz százalékos leértélésnek vették volna hírét?

Csoda, hogy követjük őket?

 

14.59 Lenkovics nyert

Mondjuk csak ő indult. Februártól ő az Alkotmánybírósád elnöke – 136 parlamenti igen jogosítja fel erre, s csupán 6 nem szórt némi homokot a gépezetbe.

 

14.22 Cei?

Velen!

 

14.11 Nem, nem Népsport

Mi már tudjuk is, hogy micsoda, Neményi kolléga rettenestes objektívje behozta, mit szem a kakasülőről nem láthat, de nem áruljuk el a megoldást. Inkább mutatjuk:

Míg realizálódik a digitális transzformáció, annyit tudósítunk, hogy a képviselők kimentek titkosan szavazni meg Lenkovicsot.

Aki nem tudja, ki az a Lenkovics, s mi a csudát szavaznak rajta, pláne titkosan, az görgessen csak le a 12.36-os posztunkhoz.

 

14.01 L. Simon hevesen puncsol Orbánnak

Az ülő miniszterelnökhöz hajol a tegnapi necces nyilatkozata után bizonyára lelki simogatásra vágyó államtitkár. Nevetnek nagyon, lapogatás, emóciócunami. L. Simon egy újságlapot nyújt át (tán Nemzeti Sport), Orbán lazán maga mellé dobja a sajtótermékfecnit. Mi lehet az?

 

13.54 Tállai répameséje

“Ha van növekedés, akkor nő a foglalkoztatottság, ha nő a foglakoztatottság, akkor…” És itt elveszítjük a fonalat, pedig egyre csak gombolyítja, gombolyítja, gombolyítja az államtitkár.

 

13.53 A magyar gazdaság erősödése Európában a harmadik legjobb adat

E trambulinról dobbant napirend előttijében Rogán Antal. Hogy (lélekben) a levegőben szállva énekelje meg: pluszban javul a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség, mi több, csökken az infláció, „köszönhető mindez a rezsicsökkentésnek”.

Sajna, mindeközben gazfickók támadást indítottak a kormány pompás intézkedései ellen, veszélyeztetve a rezsicsökkentés áldásait.

Pedig ugye erős Magyarország kell nekünk?

Szerencse a szerencsében lévő bajban, hogy a kormány elkötelezett, következésképpen megvédi a megvédendőt.

 

13.46 Béke, energiabiztonság, fejlődő gazdasági kapcsolatok

A külügyminiszter Szijjártó Péter válasza épül az Orbán Viktortól mostanában sokszor hallott szentháromság köré.

 

13.42 Mindjárt háborúzunk az oroszokkal?

Németország, Oroszország, Törökország, e három országgal kell jóba lenni. Vona Gábor szól erről, jelezve, a sorolt nemzetek mindegyik kaput nyithat számunkra egy-egy térség felé: Nyugat-Európa, Eurázsia és az iszlám világa felé.

Vona szerint mindent meg kell tenni, hogy „a háborús konfliktus lehetőségét” ezekkel az országokkal elkerüljük. Ugyanis attól tart a Jobbik elnöke, hogy NATO-tagként – Ukrajna miatt – pár éven belül fegyveres konfliktusba sodródhatunk Moszkvával.

“Magyarország békét és semlegességet akar” – így Vona. Az elsőt értjük, osztjuk, a másodikat nyilván ő se gondolja komolyan.

 

13.31 „Közelről láthattam Őszentségét, érezhettem kisugárzását”

Turisztikai és transzcendentális élményéről Hoffmann Rózsa számol be. Szót ejt arról, hogy megerősítést kapott: kormányunk az értékrendjét tekintve jó úton jár. Mert egyebek mellett arról beszélt az egyházfő, hogy az ember kell legyen cselekedeteink fókuszában. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország és a magyar kormány jó úton jár. Mindez Strasbourgban történt, a minapi pápalátogatáson. Az EU-ban. “A képviselők szűnni nem akaró vastapsal fejezték ki tetszésüket.”

 

13.22 Gőgös matat

A szoci Gőgös Zoltán gyújtó hangú beszédet tart “Káosz – korrupció – kilátástalanság” címmel. A retori teljesítményből sokat elvesz, hogy menet közben megszólal asztalán a mobil. Gögös szava alig akad, jobb kezének középső ujja lágyan tremolózik a kijelzőn, míg végül sikerül elnémítania a készséget.

L. Simon válaszol neki, s naná, hogy a mobillal cinkeli. A szoci bekiabálnak, Kövér figyelmezteti őket – papírforma.

 

13.18 Titkos támogatás?

Nem is olyan túl nagy ugrással máris ott tart a Ház, hogy menyivel támogatja az állam a multikat. Az LMP-s SRB szerint titkok lappanganak e mezőben, Szijjártó Péter szerint viszont nincs itt semmi titok, s elhangzik egy szép nagy szám: 43,6 milliárd forint.

 

13.07 Kapolyi Lászlóra emlékezik a Ház

Egy perc gyászszünet – ezzel kezdődik az ülés.

Nagy mágus volt Kapolyi (szocdem, szoci, aztán energiamágnás), lenne meglepetés, ha előkerülne egy titkos memoár – aligha fog.

 

13.06 Bazi nagy tévéje lesz mindannyiunknak

Még mindig semmi. Hát akkor azt még elmondjuk, hogy a parlament fideszes egyénire tárgyalhatja meg a négy közszolgálati médiaszolgáltató – a Magyar Televízió Nonprofit Zrt., a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. és a Duna Televízió Nonprofit Zrt. – egyesítésére vonatkozó javaslatot is. Földrajzi tanulmányaink hitelességét igazolva eztán a Dunába ömlik a másik három elektronikus sajtófolyam, melynek neve eztán a deltás Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság lesz.

 

13.02 Szökellünk

Kövér már a pulpituson, de egyelőre pihen.

Így olvasóink összekuszálását szem előtt tartva ugrálunk csöppet az időben.

Egy mai téma: ma kezdődik a vita az Állami Egészségügyi Ellátó Központról, és arról is, hogy 39 új pszichoaktív anyagot tiltólistára helyeznek – csak remélni tudjuk, hogy a két elképzelés között nincs közvetlen összefüggés.

És néhány keddi: holnap indul kegyelemdöfésre a kormányzat kéz a magánnyugdíj-pénztárak felé, valamint lendületből átszabják (értsd: brutálisan leépítik) a segélyezési rendszert. Tanulság: ne tessék munkanélkülivé válni, mert az eztán még nagyobb szívás lesz, mint most. A szocállamtitkár szerint csak az elnevezés és a rendszer változik, az állami ráfordítás összege nem, de mi ebben nem nagyon hiszünk.

Továbbá holnap kezdik tárgyalni a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítási javaslatokat, ez uszkve száz jogszabály-módosítást eredményez majd egyszer. Megszűnhet a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap, valamint egy sávos lesz az alkoholok jövedéki biztosítékrendszere.

 

12.58 Kiderül, miért mosogatunk Londonban, s az is, hogy jön ide Pornóapáti

A mai ülés szokás szerint délután egykor kezd (papíron), így van időnk elárulni azt is, hogy szerdán a Jobbik kezdeményezésére négyórás vita lesz „az elvándorlás okairól és a folyamat megállításának lehetséges megoldásáról”.

Szintén szerda lesz a napja, amikor a Fidesz elmagyarázza, miért jó az nekünk, ha március 23. a magyar zászló és címer napja lesz. Figyeljünk nagyon, mert akár megértjük, akár nem, ebből bizony ünnep lesz – adjuk hát át magunkat a jelképes flónak.

Bemelegítésül: 1848-ban pont március huszonharmadikán fogadták el a törvényt, ami kötelezővé tette a nemzeti lobogó kifüggesztését a közintézményeken (ükuncsi a huszonegyedik századból: NENYI).

Szerdán indul az általános vita arról a javaslatról is, mely a hűség falvai elnevezést adná az első világháború után Magyarországhoz visszatérő nyugat-magyarországi településeknek. Kik is ők?

Szentpéterfa, Olmód, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti.

 

12.51 “Mi, liberálisok”

Fodor is sajtótájékoztat, ő Lenkovicsról szól. Komédiának minősíti a mai Ab-elnökválasztást, s ezt azzal indokolja, hogy a Fidesz “kiüresítette az Alkotmánybíróságot”, ezzel oda az a rendszerváltoskori cél, hogy ellensúlya legyen a mindenkori kormánynak.

 

12.43 És még bohóc is, de csak az egyik

Sajttájokkal melegítenek a képviselők. Szelényi Zsuzsa (E) L. Simont támadja, mondván, az államtitkár “a parlament egyik bohóca, elképesztő, miket vesz a szájára”.

 

12.41. L. Simon monnyon le?

Előzmény. A Fideszt ugye sokan urizálással vádolják – egyebek mellett Szijjártó külügyminiszter feszített víztükre és Kósa Lajos Rolling Stones koncertje miatt. Ezt csócsálva Pokorni volt pártalelnök a Hír tévé P8-ában azt mondta, „a korrupciós vádak miatt már nem fér bele, ha egyes kormánypárti politikusok drága utazásokra mennek, sokmilliós házat építenek”.

Mire L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tegnap úgy reagált az ATV-n, hogy „valóban tartózkodni kell azoktól a dolgoktól, amik joggal idegesítik az embereket”, ám a sajtó is igazán visszavehetne az arcából, lesz szíves nem rugózni a politikusok vagyonosodásán, menő karóráján, ilyesmiken. Ilyen szavakkal: „Nem a politikusok emelgetik fel a karjukat és mutogatják az órájukat, hogy tessék lefotózni, milyen órát örököltem a dédpapától, hanem lefotózzák, és utána nem átallják azt írni, hogy XY Rolex órát villantott.” L. Simon szerint az, amit a sajtó művel, nem más, mint „az emberek hergelése, bőszítése, rossz ösztönökre és irigységre való rájátszás”.

Drága lesz, de „mindannyiunk örömét fogja szolgálni” – ezt meg arra reagálta, hogy Orbán hamarost fölköltözik a Várba.

Több se kellett az Együttnek, a párt nevében, érett magyar párthagyományok kitaposott útján tipegve Hajdu Nóra így fogalmaz: Azonnal mondjon le L. Simon László!

 

12.36 Lenkovics lesz az Ab feje

Lenkovics Barnabás alkotmánybíró a jelölt.

Az Alkotmánybíróság élén februárban lejár Paczolay Pétert mandátuma, s a passzus úgy szól, hogy az új elnököt három hónappal korábban kell megválasztani. Na, ez van most. Ahogy illik, Kövér László házelnök meg is tette javaslatát: Lenkovics Barnabás az új favorit, akit a képviselők kétharmadának kell megszavaznia ahhoz, hogy befusson.

Előzetesen az váltott ki némi zizegést, hogy „a kellő szabályozottság hiányában” (ejtsd: kupleráj) az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága nem hallgatja meg a jelöltet.

 

12.24 Vasárnap vásárolnál? Na, húzzá’ le a kis CBA-ba!

A legfincsibb falat a héten az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló javaslat tárgyalása. A KDNP már megint azt szeretné, ha a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek vasárnap és a munkaszüneti napokon nem nyitnának ki. Némi túlzással nevezhetjük gumicsontnak az ideát, melyet Harrach Péterék immár másodjára vettek elő (amiből kitűnik, hogy elsőre elvérzett az ószövetségi ihletésű idea).

Hogy mi a túrót akarnak vele? Meggyőződésünk, hogy még a kisebbik kormánypárt legbezombultabb képviselője se gondolja komolyan a „legyen minden családnak hetente egy napja az együttlétre” indoklást, sokkkal inkább arról lehet szó, hogy négyévente kéne legalább egy (1) törvény, amit a következő választáson az „ezt mi intéztük el a népnek (meg az egyháznak)” felirat alá tűzhetnek Semjén Zsolték.

Azért olyan nagyon ne aggódjanak a vasárnapi teszkózók, lidlizők, osanozók, mert úgy tudni, Orbán Viktor nem túl lelkes az ötlettől. Kontra: a CBA meg a Coop jól jönne ki a bezárósdiból; úgyhogy mégiscsak lehet kicsit aggódni.

 

12.13 Belehúz a t. Ház

Karácsony közeleg, bele kell húzniuk a törvényhozóknak, ha nem a patkóból akarnak beesni a fa alá (meg a pontypatkó mellé; bocs) huszonnegyedikén. A belehúzás úgy értendő, hogy háromnapos üléshetet tart a parlament. Ráadásul nem a szokásos „keretszerződés Zambiával a két ország könyvtárai közötti fokozott együttműködés kereteit kidolgozó eseti bizottság peremfeltételeiről döntő államtitkári előterjesztés véleményezéséről szóló törvényjavaslat vitája” típusú kérdések kerülnek terítékre. Hanem!