Mégis kivonulhat az RTL-csoport

Az RTL Klubon kívül minden más csatornáját kivonná Magyarországról az RTL-csoport – értesült iparági forrásoktól az Index.
Kapcsolódó cikkek

Az anyacég a teljes kábelportfóliót Luxemburgba költözteti, ahol a CLT-UFA nevű RTL-cég fennhatósága alatt működik majd tovább – írja az Index.

Az RTL Klubot a cég a jelenleg használt fekvenciája miatt nem költöztetheti el Magyarországról. A többi csatornánál azonban lehetséges a cégmozgatás. Az ügy hátterében vélhatőan adóoptimalizáció állhat, hiszen az RTL-t sújtja leginkább a kormány által bevezetett reklámadó, amelyet így az adott csatornák esetében elkerülhetnének. 

A technikai kivonulás a következő csatornákat érintené: Cool TV, Film+, Film+2, RTL+, Sorozat+, Reflektor TV, Muzsika TV, SportKlub, DoQ, Fishing & Hunting.

Lazíthatnak a gyeplőn

A kormány és az RTL közti küzdelemben a héten derült ki, hogy Orbán Viktor enyhíthet a csatornára nehezedő nyomáson. A Handelsblatt keddi cikke szerint ugyanis Orbán a lap munkatársaival folytatott beszélgetésen az eddigiekhez képest sokkal békülékenyebbnek mutatkozott. Mint mondta, „vannak olyan ágazatok, melyek az adópolitikánkat problémásnak tekintik, de tudunk segíteni egyedi megoldásokkal”. Hozzátette, hogy „ilyen megoldásokra jutottunk már az energia- és távközlési ágazatban” és „előbb-utóbb sikerül majd a médiaágazatban is”.

Orbán a lapnak azt mondta, hogy a magyar RTL anyavállalata, a Bertelsmann és Magyarország „ugyanabban a csónakban evez”, hozzátéve, hogy “érdekünk fűződik ahhoz, hogy a külföldi vállalkozások annyi profitra tegyenek szert, amennyire csak lehet”, mert “minél nagyobb a profit, annyival több adót fizetnek Magyarországon”.

5 milliárdot kérhetnek tőlük

Az Országgyűlés múlt hét kedden fogadta el a jövő évi adótörvényeket, amely szerint a különadók maradnak, sőt a reklámadó legmagasabb kulcsát 40-ről 50 százalékra emelik.Az RTL-csoport október 16-án nyújtott be hivatalos panaszt az Európai Bíróságnál a reklámadó miatt. Arra hivatkozott, hogy a reklámadó sérti a médiaszabadságot és “elkobzó” jellegű.

Az RTL-csoport idén összesen 1,054 milliárd forintot, ebből az RTL Klub (Magyar RTL Zrt.) 845,7 millió forintot fizetett ki reklámadóként. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint augusztus 20-ig összesen 1,3 milliárd forint bevétel érkezett a reklámadóból.

Az adózóknak idén az első adóelőleget augusztus 20-ig kellett befizetni, az adóelőleg alapja a 2013-ban elért nettó árbevételnek a törvény hatályba lépése napjától, azaz 2014. augusztus 15-étől december 31-éig terjedő időarányos része. Kolosi Péter programigazgató a Népszabadságnak korábban azt mondta, hogy a reklámadó legfelső kulcsának emelése után jövőre mintegy 5 milliárd forintra nőhet a cég reklámadó-kötelezettsége.