Szigorúbb szabályok az autópályán

Az útdíjszedő cég fejlesztette rendszerét, nem lehet már utólag megvenni a matricát.

Korábban minden nap éjfélig büntetlenül megválthatták az e-matricát azok a közlekedők, akik fizetés nélkül kanyarodtak fel az autópályára – írja a Népszabadság pénteki számában. Ez azért volt lehetséges, mert az ellenőrző rendszer „engedékenyen” működött – naponta csak egyszer vetette össze azokat az adatokat, hogy kik hajtottak fel és kik fizettek érte.

November 3-án viszont a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató fejlettebb informatikai rendszert helyezett üzembe. Ez azzal jár, hogy az adatbázisokat már naponta többször ellenőrzik – jelenleg óránként, de ez még tovább szigorítható. Aki tehát indulás előtt nem vesz matricát, annak a pályára felhajtva már csak percei maradnak, különben durva pótdíjat kell fizetniük – személyautók, utánfutóval haladó személyautók esetében csaknem 15 ezer forintot, buszok esetében több mint 65 ezer forintot az első felszólításnál.

A matrica nélkül utazók ugyanakkor jó jövedelmet hoznak az államnak: csak a személyautósok több mint 2 milliárd forintos büntetést szedtek össze idén, a kamionosok már 13 milliárdnál járnak.