Meszerics: a bebörtönzött azeri jogvédőkről nem beszélnek

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány úgy köt átláthatatlan gazdasági megállapodásokat diktatúrákkal, hogy közben szemet huny az adott országok jogtiprásai felett.
Kapcsolódó cikkek

Meszerics Tamás, az európai parlamenti képviselője az azeri elnök keddi látogatására reagált az MTI-hez eljuttatott közleményben. A politikus szerint a stratégiai megállapodások megtárgyalása mellett a közleményekben egyetlen szó sem esett az azeri ellenzék bebörtönzött jogvédőiről és politikusairól, Azerbajdzsán a nyugati értékektől való eltávolodásáról vagy a Szumkvajit-térség borzalmas környezetei katasztrófáiról.

Meszerics aggasztónak tartja hogy a magyar közpénzből gazdálkodó Eximbank és az azeri Pasha Bank tervezett befektetési pénzalapjáról hallgatnak a felek. Az LMP álláspontja szerint maximális átláthatóságot kell garantálni a pénzek felhasználásában, tekintettel az Orbán-rendszer és az Alijev-rendszer közpénz-kezelés terén mutatott aggasztó gyakorlatára.

Az LMP-s politikus elhibázottnak és rövidlátónak nevezte az Orbán-kormány külpolitikáját, amely deklaráltan szakított az értékelvű külkapcsolatokkal. Mára hazánk súlyát szinte kizárólag az adja a külpolitikai porondon, hogy két értékközösség, az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk. Ha ezt gátlástalanul aprópénzre váltjuk, az már rövid távon is a sokat emlegetett nemzeti érdek aláásása – fogalmazott.

Ahogyan korábban megírtuk: Orbán Viktor miniszterelnök különösen értékes országnak nevezte Azerbajdzsánt, valamint hangsúlyozta: Magyarországnak sok oka van arra, hogy “nagy tisztelettel” emlegesse az országot, annak elnökét és az elnök édesapját, Heydar Aliyev volt azeri államfőt.