A pornómilliárdos gazdagabb lett, mint Csányi

Már nem Csányi Sándor a leggazdagabb magyar, legalábbis a Forbes magazin szerint, amely először jelentkezett magyarországi listájával – írja a Blikk.
Kapcsolódó cikkek

Az OTP Bank vezérét megelőzte a „pornókirályként” emlegetett 44 éves Gattyán György, aki erotikus internetes oldalakkal alapozta meg a vagyonát, és cégét a Doclert nemrégiben költöztette Luxemburgba. Gattyán a Napi.hu 100-as listáján eddig csak a harmadik volt akkor 135 milliárdra becsült vagyonával, a Forbes azonban most 174,3 milliárd forintra értékelte – derül ki a Blikk cikkéből.

Csányit és Demjánt is beelőzte

A Forbes közleménye szerint a lista élén szereplő multimilliárdos a Jasmin.com nevű internetes szexoldalnak köszönhetően lett igazán gazdag, azóta számos – elsősorban online – vállalkozást működtet, de az üzletember tulajdonában áll a budapesti Andrássy úton található Il Bacio di Stile nevű luxusdivat-palota is. A most 44 éves Gattyán György becsült vagyona 174,3 milliárd forint, és így is közel 15 milliárddal előzi meg az őt követő OTP Bank elnök-vezérigazgatóját.

Csányi 159,5 milliárd forintjával a második helyre szorult, a harmadik Demján Sándornak pedig 146,3 milliárdja van a magazin számításai szerint. A lista negyedik helyén a Videoton, a Magyar Hírlap és az Echo Tv tulajdonosa Széles Gábor áll, míg az ötödik a Péti Nitrogénművek és a Bige Holding tulajdonosa, Bige László lett: ő 103,75 milliárdos becsült vagyonával az utolsó a százmilliárdosok klubjában. Az őt követő RTL Klub extulajdonos belgiumi magyar üzletembernek, Rákosi Tamásnak 78 milliárdja van. A 33-as listán hat eddig hasonló összeállításban soha nem szereplő milliárdos is megtalálható.

Csak ketten vitatták a listát

A lista érdekessége, hogy a 16. helyen szerepel rajta 45,3 milliárd forintos vagyonával Simicska Lajos a Közgép és számos hazai médiavállalat tulajdonosa, a Fidesz egykori pénztárnoka: az ő érdekeltségeinek hálójáról a lap infografikát is közöl. 31. helyre bejutott Simicska üzlettársa, a szolnoki nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt is. Korábban egyikük sem szerepelt még hasonló listákon.

A Forbes magyar változata a vagyonértékelésnél az amerikai Forbes módszertanát használta, így az átlátható, követhető és egységes. Tekintettel a magyar körülményekre, az értékelések a legtöbb esetben cégértékelések. Aki úgy rendelkezik 15 milliárd forintnál nagyobb vagyonnal, hogy közben egy cég sincs a nevén, nem került be a listába, mert nem állt rendelkezésükre hiteles információforrás.

A lista szereplőivel emellett felvették a kapcsolatot, így volt, aki azt is elárulta, mekkora magánvagyona van a cégértéken kívül, bár nem ez volt az általános. A Forbes szerint a listájuk adatait nem érdemes a korábban Magyarországon megjelent listák adataival összehasonlítani, mert azok más módszertannal is készülhettek.

Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője a Blikknek elmondta, hogy az amerikai magazin módszertana szerint dolgoztak, és két érintett kivételével valamennyi listatag elfogadta a számításaikat.