A kormánypárt büszke rá, hogy politikai aktivistákat vettek őrizetbe

A vasárnapi tüntetésről tárgyalt a nemzetbiztonsági bizottság. A testület fideszes alelnöke hangsúlyozta, hogy a letartóztatottak a „liberális baloldalhoz köthető személyek”.

Hétfőn este Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is arról beszélt a Hír TV-ben, hogy akiket vasárnap őrizetbe a rendőrség, azok politikai aktivisták. Kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésen kapott tájékoztatást a vasárnap esti budapesti demonstráción történtekről.

Az ülés után Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta, hogy a szervezők békés demonstrációra készültek. Arra vonatkozóan nincs adat, hogy az őrizetbe vett emberek köthetők-e pártpolitikához – nyilatkozta Molnár.

Ezzel szemben Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a hat letartóztatott egyértelműen köthető előző tüntetések szervezéséhez és lebonyolításához, ahogy az is egyértelmű, hogy ők „liberális baloldalhoz köthető személyek”. A képviselő szerint a megmozdulás szervezői „elengedték a tüntetők kezét, elmenekültek a felelősség elől” – idézi az MTI.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja jelezte, hogy a véleménynyilvánítások elhamarkodottak, szerinte további vizsgálatra és újabb bizottsági ülésre van szükség.

Az őrizetbe vett aktivistákról kedd délutánra ígértek bővebb tájékoztatást, úgy tudni, egy 19 éves egyetemistát már délben kiengedhetnek.