Lázár: elbocsátások jöhetnek

A magyar kormány belevág az államreformba - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai  kormányszóvivői tájékoztatón.

A reform során tartósan határozza meg, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásokra számíthatnak a választók – mondta Lázár János.

A fideszes politikus ennek szempontjai között a vállalkozás megkönnyítését, a gazdasági bürokrácia csökkentését és a növekedés támogatását hangsúlyozta. Közölte azt is: olyan államot kívánnak megalapozni, amely békén hagyja az állampolgárokat, az állami munkát a befizetett adókért és nem külön díjakért végzi el.

Hangsúlyozta: az átalakítás – a hatékonyságra koncentrálva – érinteni fogja a minisztériumok létszámát, a területi közigazgatást és az ügyintézésről szóló hatályos törvényeket.

Tarthatatlannak ítélte, hogy a 4 millió 100 ezer adófizetőből csaknem 1 millió az államtól kapja a fizetését.

A múlt héten Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke beszélt arról, hogy Magyarország GDP-arányosan nagyjából 10,6 százalékot költ ügyintézésre, miközben az uniós átlag 4 százalék körül van. Kósa szerint ha csak a felére csökkentenék a bürokráciát, már a GDP mintegy 5 százalékát lehetne máshogy felhasználni