Kitiltás Amerikából – ez még csak a kezdet

Jöhet a vagyonok zárolás és az információk kiszivárogtatása a sajtónak?

Habony Árpádot a reptéren látták vasárnap este – írta az Index, amely fotót is közölt a kormányfő tanácsadójáról, aki állítólag egyike azoknak, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból – írja a portál, emlékeztetve rá, hogy vasárnap este Amerikából nem érkezett gép, és nem is ment oda. Ha a miniszterelnöki tanácsadó várt valakit, az Isztambulból, Moszkvából, Bukarestből jöhetett. Ha viszont ő utazott, akkor célja Bukarest, Milánó, Zürich vagy Moszkva lehetett.

A Blikk szerint nem kizárt, hogy további fájdalmas csapásokat mér a magyar kormányra az amerikai vezetés. „Az amerikaiak mindent tudnak. Magyarországról is. Tudják, hogy kiknek vannak titkos külföldi bankszámlái, offshore cégei, kik a legnagyobb adócsalók” – mondta a lapnak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a kitiltás csak a kezdet, ha az kevés, elkezdhetik szivárogtatni információikat a magyar lapoknak, ami nagyon fájna az érintetteknek. Erre már volt példa, Görögországban a legnagyobb adócsalókról adtak ki listát egy újságnak – tette hozzá.

Valki László nemzetközi jogász azt sem zárta ki, hogy további nyomásgyakorlásként az USA – a mostanában követett amerikai gyakorlat arra enged köveztetni, hogy a beutazási engedélyek megtagadása után az érintettek esetleges ottani bankszámláinak befagyasztása következhet.

Vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorában Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető azt mondta, az amerikai hatóságok ismertessék bizonyítékaikat, ellenkező esetben nyilvánvalóan provokációra kell gondolni az ügyben. Az ellenzék továbbra is az ügy teljes kivizsgálását kéri, az amerikai ügyvivő pedig úgy nyilatkozott: a beutazás tiltása az Egyesült Államok és az adott személy közötti ügy.