Botka: „Nem akarok látni mosolygó szocialistát”

Állítólag vöröslő fejjel ment az MSZP választmányi elnöke Kunhalmi Ágnesnek a szombati ülésen.

Indulatos vitába torkollt az MSZP szombati választmányi ülése, melyen a választási eredményeket értékelték – írja az Index. Botka László választmányi elnök többször is félbeszakította azokat a szocialistákat, akik relativizálni akarták a vereség mértékét. A választmányon arról döntöttek, hogy decemberben nagyszabású pártértekezletet hívnak össze, ahol a párt átalakításáról döntenek a választási eredmények fényében.

„Nem akarok látni mosolygó szocialistát, ha kimegyünk innen” – mondta Botka egy pozitív hangvételű felszólalásra, mely szerint egy településen pár százalékkal jobban szerepelt a párt, mint 2010-ben és Gyurcsányékat is sikerült legyőzni. „Nehogy már hülyének nézzenek bennünket, hogy azt hisszük, ez a győzelem” – reagált Botka a portál értesülése szerint.

Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke a Budapesten kialakult nehéz helyzetről beszélt, melyben szerinte nem elsősorban az MSZP-nek van felelőssége. Kunhalmi ezzel együtt elkezdte sorolni, hogy hány helyen nyertek szocialista önkormányzati képviselők és mennyivel nagyobb arányban sikerült győzni a DK-hoz és az Együtt-PM-hez képest. Többek szerint Botka vörös fejjel teremtette le a budapesti elnököt, szerinte amíg a budapesti vezetés nem mondja ki, hogy elbukták a választást, addig soha nem is fog győzni.

Botka állítólag arról is beszélt, hogy senkit nem mentesít a baloldali partnerek politikája, mert „Szegeden vele is szórakozott Gyurcsány”, de úrrá tudott lenni rajta. Falus Ferencre célozva azt mondta, sikerült olyan főpolgármester-jelölt mögé beállni, aki közröhej tárgya lett, a kampány pedig káoszba fulladt. Botka szerint a budapesti MSZP hibája, hogy nem tudtak ellenállni a külső körülményeknek.

Többek szerint Botka azért akadt ki, mert az elmúlt napokban sorra hallgatta párttársaitól, hogy hol mennyit sikerült javítani, miközben a valóságban mindenki látja, hogy nagyon kikapott az MSZP. Egy résztvevő hangsúlyozta, hogy nem politikai nézeteltérés van Botka és Kunhalmi között, a választmányi elnök csupán a budapesti elnök kommunikációját bírálta. Tóbiás József MSZP-elnök a konfliktushoz nem szólt hozzá – írja az Index.