Tarlós nem ejti ki Falus nevét

Nem tudni, utálja-e, vagy csak babona, de egy tévéstábnak imádkozva könyörgött, majd csillagközi utazásra indult. Képes riport a Deák aluljárójából.

Én ma úgy keltem ki az ágyból, hogy együtt töltök egy egész napot Tarlós Istvánnal; amilyen izgatott voltam, olyan csalódott lettem, amikor szóltak, hogy lemondta a délelőtti programját az Állatkertben, ahol vidrákkal randizott volna, pontosabban mást küldött maga helyett. Ez van, mindegy, legalább a délutáni programja megszervezésre került, melynek keretében (a vidráknál kevésbé érdekes, de Budapest élete szempontjából talán fontosabb) a Deák téri BKK-ügyfélközpont került átadásra, sajtótájékoztatóval egybekötve. Erről van szó egyébként, tényleg modern, az ügyfelek már pörögtek is, az ügyintézés (bérletvásárlás, információk) zökkenőmentes volt:

Három perccel az esemény meghirdetett kezdete előtt érkeztem, de a türelmetlen Tarlós akkor már javában beszélt, méghozzá háttal az egyetlen bejáratnak, egy üvegajtónak, szóval tucatnyi kamera vette és fotós fényképezte, ahogy pár – szintén pontosan érkező – kollégával téblábolunk idegesen a főpolgármester mögött. A sajtótájékoztató első öt percében tehát ezt láttam:

Végül félig futva, félig négykézláb besunnyogtunk, Tarlós észre sem vette, mi történik, éppen a kommunistákat szidta: a szocik óta csak növekeddett a BKV (azaz most már BKK) bevétele, míg a jegyárak most még csökkentek is, és hát itt van a felújított Földalatti Vasúti Múzeum is, amely – akárcsak Tarlós – a “nem szeretem” politikai rendszer közlekedési történelme előtt tiszteleg és amelynek pótolták hiányzó elemeit, felújították a Zsolnay-burkolatot.

Én pedig közben elkészítettem életem első tudományos-fantasztikus portréját a politikusról, hölgyeim és uraim, íme Tarlós István, a Jövő Főpolgármestere, mármint ha addig nem indul csillagközi útra – a tekintetében tükröződő elvágyódás akár erre is utalhat.

Az esemény végén egyedül a Hír TV kérdezett a témába nem vágót (óbudai ügy), Tarlós sajtósa először úgy volt vele, hogy ezzel talán vonuljanak félre, ám a főpolgármester kijelentette, hogy a Hír TV a barátja és szívesen válaszol, csak könyörögve kéri őket, hogy legalább emléítsék meg, hogy itt valamit átadott. Ez a könyörgés annyira cuki volt, hogy, bár nem vagyok Hír TV (sokan kevernek minket egyébként!), ideírom az MTI-hírt.

Az avatóünnepségen a főpolgármester arról beszélt: a cél, hogy kényelmes várost hozzanak létre, amelynek fontos ismérve a hatékonyság. Tarlós István felidézte, hogy korábban kényelmetlenül, sorakozás után, egy kis rácsos ablaknál lehetett a papíralapú jegyeket, bérleteket megvenni. Elmondta, hogy már négy modern BKK-ügyfélközpont működik és továbbiakat is létesítenek, emellett pedig 170-180 érintőképernyős automatánál kártyával is lehet vásárolni. A termináloknál szinten minden jegy- és bérlettípus megvásárolható, és a későbbi elektronikus jegyrendszer chipkártyáit is fogadni tudja – folytatta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a következő ciklus végére 300 ilyen automata működik majd Budapesten.

A sajtótájékoztatón kiderült még, hogy Tarlós nem tudja, ki az óbudai ellenzéki jelölt (“emlékeztetem önöket, hogy már nem Óbuda polgármestere vagyok, igaz, ott lakom”) és soha de soha nem ejti ki Falus Ferenc nevét. Remélem, a választásig megtudjuk, mi ez az egész.