Eldőlt az erőműharc

Füstről és munkahelyekről voksolnak: népszavazás Páriban a műanyagot égető kiserőműről.

A Tolna megyei Pári egyetlen szavazóhelyiségében arról kérdezték a helyieket, akarják-e, hogy egy műanyagot égető kiserőmű épüljön a falu határában.

Az itt termelt megújuló energiát mindenképpen tudnák értékesíteni, és munkahelyeket is teremtene az erőmű, de sokak szerint az csak egy szemétégető lenne, amely szennyezné a falu levegőjét. Ráadásul sokan az építkezést kezdeményező volt polgármester saját bizniszének látják a tervet. Vidos Mihály riportja.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

A szavazáson végül nagy többséggel elutasították a helyiek a műanyag hulladékot égető kiserőmű építését.

Budainé Vajk Ilona, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta: az 518 szavazásra jogosult közül 352-en vettek részt a népszavazáson, amely érvényes és eredményes volt.   

A feltett kérdésre: “Akarja-e ön, hogy Pári fejlődése, az itt élők munkahelyteremtése és a fiatalok helyben tartása érdekében (…) a környezetvédelmi előírásoknak mindenben megfelelő, műanyag alapanyagú kiserőmű épüljön?”, 272-en nemmel, 80-an igennel szavaztak.   

A 670 lakosú községben az önkormányzati tulajdonú Pári Vagyonkezelő és Befektető Zrt. akart öt megawatt teljesítményű, évi 1200 tonna műanyaghulladékot feldolgozó kiserőművet, valamint egy ahhoz kapcsolódó pelletüzemet építeni ötmilliárd forintos beruházással.