Nekimentek a közmédiának Orbán félmilliárdja miatt

Az Együtt-PM arra vár választ a kormányfőtől, mire költ a közmédia évi 80 milliárd forintot, ha költségvetése alig fél százalékával a miniszterelnöknek kell kisegítenie, hogy a Forma 1-et közvetíthesse.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Orbán Viktor saját kezűleg – az általános kormányzati vésztartalék terhére – adott 527 millió forintot a Forma 1 televíziós közvetítésével összefüggő jogdíjakra a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon keresztül a Hungaroring Sport Zrt.-nek. A sokak által kedvelt autóversenyt kizárólag a közmédia sugározza. Az a közmédia, mely ebben az évben 80 milliárd forintból gazdálkodhat – emlékeztet az Együtt-PM.

Az ellenzéki szövetség azt kérdezi a miniszterelnöktől: miért nem tudja a közmédia kigazdálkodni ezt a félmilliárdot saját büdzséjéből, hiszen ez aprópénz, költségvetése alig több mint fél százaléka. Az Együtt-PM általánosságban is túlzónak tartja, hogy a közmédia évi 80 milliárd forintot költhet el céljaira. Elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben minden harmadik gyerek szegénységben él, a közösségi közlekedés gerincét alkotó hármas metrón lassan üzemszerűek a tűzesetek, a kormánypropagandát sugárzó köztelevízió és –rádió ekkora pénzek fölött rendelkezik. “És még ez sem elég, hiszen Orbán Viktornak sk. kell rendelkeznie a Forma 1 jogdíjairól.”

Az Együtt-PM Szövetség választ vár arra a kérdésre: mennyire jól gazdálkodik az adófizetők pénzéből eltartott közmédia, ha egy ilyen „apró” tétel kifizetéséhez a miniszterelnök sk. és sürgős intézkedése szükséges?