Durvul a viharhelyzet

Kilenc megyében van másodfokú figyelmeztetés érvényben. Tegnap még csak hatban jeleztek heves zivatarokat, felhőszakadást.

A Dunántúlon nyugat felől délelőtt tovább terjed csapadékzóna (eső, zápor, zivatar). Az ország más részein is kialakuhatnak már a reggeli, délelőtti órákban is zivatarok, legjobb eséllyel északkeleten, itt a zivatarokat néhol 60-80 km/h-t meghaladó szél és jégeső is kísérheti – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalószínűbb fogatókönyv szerint délután délnyugat felől előbb a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén, majd északkelet felé áthelyeződve leginkább az Alföld térségében egy erős zivatarrendszer épül ki. A zivatarokhoz több helyen is társulhat viharos (~60-100 km/h) szél, jégeső és felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 mm csapadék). Kiemelten az Alföld középső és délkeleti részén lehet számítani hevesebb eseményekre, itt elégséges feltételek mutatkoznak ahhoz, hogy néhol orkán erejű szélroham és több cm átmérőjű jég is kialakuljon a legerősebb zivatarokban. Az egymást követő zivatarokból néhol 50 mm-t is meghaladhatja a csapadékösszeg.

Az esti óráktól egyre inkább már csak az északkeleti, tiszántúli országrészben fordulhat elő zivatar, nyugat felől stabilizálódik a légkör.

Ma a legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 17 és 22, másutt 23 és 32 fok között valószínű. Késő estére 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. Holnap már keleten is lehűlés várható.

A szélerőmű esete a széllel

Azt gondolnánk, hogy a szélturbina örül, ha erős szél fúj. Ehhez képest: