Jobbról szorongatják a Jobbik elnökét

Az Index szerint okozhat meglepetést, hogy a nemzeti radikális párt vezetésébe bekerült a még radikálisabb szárny.

A portál birtokába kerültek azok a belső használatra szánt szándéknyilatkozatok, amiket az alelnökjelöltek írtak. A 13 indulóból többen – éppen azok, akik eddig körön kívül voltak – azt ígérték, hogy az elnökség közelebb kerül a tagsághoz. A radikálisok és mérsékeltek közötti belháborút Vona Gábor korábban rendre tagadta, de a hétvégi tisztújításon éppen azok kerültek be (Apáti István, Szávay István és Z. Kárpát Dániel) az elnökségbe, akik a radikálisabb szárnyhoz tartoznak, miközben a pártelnök mérsékeltebb emberei (Balczó Zoltán, Gyüre Csaba, Murányi Levente) kiestek.

Gyüre az Indexnek elismerte, ebben az is szerepet játszhatott, hogy a tagság így üzente meg, hogy nem tetszik a néppártosodás. A nézetkülönbségeket a lapnak Apáti István is elismerte, de szerinte „nincsen kibékíthetetlen ellentét a radikalizmus és a néppárttá fejlődés között”. A törésvonalakat a Jobbik ellenfelei próbálják felnagyítani, így akarván gyengíteni a pártot – tette hozzá.  Az új alelnök elfogadja a stílusváltást akkor, ha ez nem jár együtt tartalmi változással, márpedig szerinte most is arról beszélnek, amiről korábban, csak más stílusban.

Bár a pártelnök pozíciója még erős, már nem annyira, mint négy éve. 2012-ben jelölésére csak öten szavaztak nemmel, idén már kéttucatnyian nem kértek belőle. Vonának most még nem volt kihívója, de az Indexnek több jobbikos is a pártban nagyon népszerű Volner Jánost emlegette. Most is ő kapta a legtöbb szavazatot az alelnökök közül. Népszerűségét ismerősei szerint annak köszönheti, hogy sokat nyilatkozik a sajtóban, a párttagokkal pedig közvetlen, és nem tartozik a Vona „emberei” közé.

Európában nem újdonság, hogy egy radikális párt elkezdi magát középre pozícionálni, aminek általában pozitív eredménye van – emlékeztet az Index.

Külföldről is lehet regisztrálni a Jobbikba

A Jobbik Magyarországért Mozgalom idén év elején kezdte meg szimpatizánsai – szigorú adatvédelmi előírásoknak megfelelő – regisztrációját, hogy megkönnyítse a kapcsolattartást támogatóival. A nemzeti radikális párt honlapján mostantól az elszakított területeken élők és a külföldi országokban dolgozók is jelentkezhetnek aktivistának, feliratkozhatnak az értesítési listára, a magyarországi állandó lakcímmel rendelkezők ajánlásukat ígérhetik az őszi önkormányzati választásra.

Címkék: JobbikVona Gábor