Eltűntek Orbán emberei

A kormány megújult honlapján csak a kormánybiztosok szerepelnek. A miniszterelnök biztosait, megbízottait "archiválták".
Kapcsolódó cikkek

Jelenleg két biztosa van a kormánynak. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért, Szijjártó Péter az Oroszországi Föderációval fennálló gazdasági kapcsolatok elősegítéséért és egyéb kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felel. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára egyébként nemcsak a magyar-orosz, hanem a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért is felelős kormánybiztosként.

A kormány.hu megújítása előtt a Miniszterelnökség menüpont alatt szerepeltek a miniszterelnöki megbízottak és biztosok. Őket a kormányfő olyan feladatokra kérte fel, amiket kormányhivatal, minisztérium nem tud(ott) elvégezni szokványos keretek között.

Miniszterelnöki biztosként volt kormányszóvivő Giró-Szász András. Őt már lecserélték. Azt nem tudni, Halasi Tibor ellenőrzi-e még a kormányzati döntések végrehajtását, Horváth László pedig a nemzeti lovas stratégiát. Molnár Ágnesnél csak életrajzát tüntették fel.

Visszavonásig

Granasztói György miniszterelnöki megbízott kinevezése visszavonásig érvényes, így vélhetően továbbra is ő felel például a magyar címer és zászló használatáról, az állami kitüntetésekről szóló törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátásáért.

A tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatokért Kerényi Imre is addig felel, amíg a miniszterelnök akarja. Ugyanez a helyzet Szőcs Gézával, aki az általános kulturális ügyekért, illetve Vincze P. Mártonnal, aki a Normafánál létesítendő téli-nyári sportcentrum és szabadidőpark előkészítéséhez kapcsolódó koordinációs feladatokért felel.