Áder jóváhagyta a reklámadót

A nagy vihart kavart törvényt még hétfőn aláírta az államfő – írja az MTI. Félmilliárd forintos reklámárbevétel felett minden médiavállalkozásnak fizetnie kell.

Elsötétülő képernyők, szünetelő hírportálok, tiltakozó címlappal megjelent újságok – így tiltakozott a média a reklámadó ellen. Szakmai szervezetek, az ellenzék és civilek is tiltakoztak a rendelkezés ellen. Az RTL Klub levelet is írt a köztársasági elnöknek azt kérve, hogy ne írja alá a reklámadóról szóló törvényt, mert az szembemegy a versenysemlegességgel és a sajtószabadsággal.

Több népszerű tévécsatorna külföldről vagy külföldi bejegyzéssel közvetíti műsorát, a törvény azonban rájuk is kiterjed. A plakátokon, járműveken közölt reklámokból származó bevétel után is adózni kell.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban úgy reagált a tiltakozásra, hogy a reklámszakma sem maradhat ki a méltányos közteherviselés elvének érvényesítéséből. Az intézkedés bírálói ezzel szemben azt mondják, hogy eddig is jelentős adót fizettek be a médiacégek. Mindenesetre azt kormánypárti politikusok is elismerik, hogy gazdasági kényszer nem indokolja a néhány milliárdos bevételt hozó jogszabályt, a leggyakrabban felhozott érvük az, hogy a kereskedelmi tévék műsora „káros” a társadalomra nézve.