Adóbevallás: megtévesztő a NAV listája

Két lista létezik arról, hogy mely egyházaknak ajánlható fel a személyi jövedelemadó egy százaléka.
Kapcsolódó cikkek

Az adóhivatal elektronikus nyomtatványa csak azoknak az egyházaknak a bejelölését teszi lehetővé, amelyek az egyházügyi törvényben szerepelnek. Az egyházügyi államtitkárság ugyanakkor megerősítette a VS.hu-nak, hogy az adózók valójában egy jóval bővebb listáról választhatnak.

A kormánypárti többség még 2011-ben megtizedelte az elismert egyházakat, bár az eredetileg tervezett 14-ről végül 31-re emelte azon vallási szervezetek számát, amelyeket a törvény is nevesít. Az adóhivatal lajstromában ez a 31 egyház szerepel, így az elektronikus ügyfélkapun keresztül csak ezeket lehet támogatni. Pedig többen vannak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházügyi államtitkársága azt írta a VS.hu-nak, hogy „a 2013. augusztus 1-től hatályba lépett törvény alapján a korábbi AB-határozattal érintett vallási közösségek (…) a bevett egyházakhoz hasonló mértékű kiegészítő támogatásokra jogosultak”. Az államtitkárság által hivatkozott és Balog Zoltán által jegyzett listán azonban több mint hetven egyház, felekezet és vallási közösség szerepel.