Jó pár csavart elrejtettek a matekérettségiben

A második feladatkör példái elsőre könnyűnek tűnnek, de mindben van egy csavar és van olyan is amelyik nehezen értelmezhető – tudta meg az eduline egy szaktanártól. Az idén is szerepel a tesztben az egyik legnehezebb témakör, a koordinátageometria.

A második feladatban számtani és mértani sorozat, trigonometria, térgeometria, kombinatorika is szerepel. Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a második résszel sok diáknak lehet gondja, ugyanis mindegyik feladatnak vannak olyan részei, amelyek nehezebbek, és amelyeken el lehet bukni. “Első ránézésre mindegyik példa könnyűnek tűnik, aztán minden érettségiző rájön, hogy valamelyik részben van egy nagy csavar” – mondta, hozzátéve: a középszintű teszt utolsó három, választható feladata közül az egyik nehezen értelmezhető, van olyan eleme, amely kifejezetten szokatlan.

Az idén is szerepel a tesztben az egyik legnehezebb témakör, a koordinátageometria. Korábban több matektanár azt mondta az eduline-nak, hogy ezek a feladatok a végzősök többségének komoly problémát jelentenek.

Gráfelmélet az első részben

Halmazelmélet, százalékszámítás, másodfokú egyenlet, kamatos kamat, logaritmus, gráfok, síkgeometria, valószínűségszámítás – ilyen témakörből is szerepelnek feladatok a középszintű matekérettségi első, rövidebb példákból álló részében.

Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint ugyan a tizenkét feladatból hármat-négyet általános iskolai tudással is meg lehet oldani, de kellemetlen meglepetés lehet a diákok számára, hogy az idén is van gráfelmélet az első feladatsorban, ezt pedig nem minden iskolában tanítják elég részletesen.

Három óra két feladatlapra

Középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia és német nyelven is lesz vizsgázó – írták.

A matematika vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg, 45 perc alatt, majd a II. feladatlapra 135 perc áll rendelkezésre. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg a tanuló az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik, az első három feladatot tartalmaz, amelyek egy vagy több kérdésből állnak. A második rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ezek értékelhetők.

Az emelt szint tovább tart

A matematika emelt szintű írásbelije 240 perces. Az írásbeli vizsga kétrészes, és a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, a feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, ebből négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

A vizsgázónként megengedett segédeszközök közép- és emelt szinten: függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, melyekről a vizsgázó gondoskodik. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik. A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.