Járvány Szegeden: még két kisbaba életéért küzdenek

Kiürítették az intenzív osztályt egy baktérium miatt, két csecsemő állapota stabil, másik kettő már több műtéten is átesett.

Ahogy arról beszámoltunk, klebsiella pneumonaie baktérium miatt kiürítették az egész koraszülött-intenzív osztályt a Szegedi Tudomány Egyetemen. A fertőzésben öt csecsemő betegedett meg. Egyikük, akinél más társbetegségek is voltak, és a Bors szerint, mivel koraszülött volt, a súlya alig érte el az egy kilót, már meghalt.

A további négy fertőzött kisbabából kettő több műtéten is átesett, kettőt pedig már le lehetett venni a lélegeztetőgépről, állapotuk stabil.

Tavaly a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülött- és újszülött-patológiai osztályán kilenc koraszülött halt meg. A halálesetek pár nap különbség történtek, maga Orbán Viktor indított vizsgálatot fertőzésveszélyre gyanakodva. A vizsgálat szakmai hibát nem tárt fel, minden az előírtnak megfelelően történt, sajnos a részlegen egy nagyon ellenálló baktérium okozta fertőzéssorozat alakult ki, emiatt történtek a halálesetek. A járvány a megfelelő lépéseknek köszönhetően megszűnt.