A gárdakapitány kérte a mentelmi jogának felfüggesztését

Mészáros István jobbikos képviselőjelölt maga is kéri mentelmi jogának felfüggesztését - tájékoztatta Novák Előd, a Jobbik alelnöke hétfőn az MTI-t.

Előzőleg a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy Mészáros Istvánt, az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitányát 2013. október 11-én egyesülési joggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Kalocsai Rendőrkapitányság.   Novák Előd jelezte: Mészáros István maga is lemondana mentelmi jogáról, de erre nincs jogi lehetősége, így csak kérni tudja a felfüggesztést. Az ellene felhozottakat nem tekinti komoly vádnak és meggyőződése, hogy felmentik – tette hozzá, megjegyezve: a Jobbik a mentelmi jog teljes eltörlését szorgalmazza.

Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján  azt mondta, hogy a következő három hétben még számítanak hasonló esetekre. Bírálta, hogy a kormány “illegalitásba kényszerítette a Magyar Gárda tevékenységét”, mint mondta, ahogy más európai országokban, Magyarországon is meg kell találni a módját, hogy valaki saját idejéből, energiájából felléphessen a közrend védelme érdekében.

Hozzátette: a bűnügyi statisztikák szerint mérhető a javulás azokon a településeken, ahol a gárdisták felvonultak, ahol pedig jobbikos polgármester is van, ott a közrend helyreállítása “tulajdonképpen sikersztori”.