A Népszabadság hiába várt az őszödi beszédre

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi államtitkára a beszéd elmondása után ajánlotta a Népszabadságnak a beszédet, de végül nem küldte el Vörös T. Károlynak – derült ki az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedden este.

Vörös T. Károly elmondta: 2006. május 26-án azzal hívta fel Gál J. Zoltán, hogy “a főnök egy nagyon jó beszédet mondott”. Mire ő úgy reagált: “Zoli, küldjétek el, megszerkesztjük és, ha kell, leközöljük.”

Ennyi volt a beszélgetés. Utána nem történt semmi, jegyezte meg a tévéműsorban a volt főszerkesztő, aki hozzátette: ebben az ügyben azóta se jelentkezett Gál J. Zoltán, de más ügyben se nagyon.

A Népszabadság jelenlegi újságírói is megkeresték Gál J Zoltánt, miért nem küldte el végül a beszédet a lapnak, de a politikus nem kívánt nyilatkozni.

A tévészékház ostromához vezetett

Gyurcsány Ferenc 2006-os választási győzelme után néhány héttel miniszterelnökként az MSZP-frakció május 26-i balatonőszödi zárt ülésén mondott beszédet, amely kiszivárgott és három hónappal később, szeptember 17-én a Kossuth Rádióban először néhány rövid részletet hoztak belőle nyilvánosságra. Többek között azt emelték ki: “Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. (…) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. (…) Nem csináltunk semmit négy évig.”

Ezután néhány órával már demonstrációk kezdődtek a fővárosban, amelyek nem sokkal utána a tévészékház elfoglalásához vezettek és még napokig heves összetűzések voltak Budapest utcáin a tüntetők és a rendőrök között.

Nyilvános a jelentés

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában múlt pénteken nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésekben az áll, hogy egy szocialista politikus szivárogtathatta ki az őszödi beszédet, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival. A jelentés emellett azt is rögzíti, hogy “a hanganyag sokszorosítását (…) a Fidesz irodában végezték”.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció szóvivője, Gréczy Zsolt kedden egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, ha a Miniszterelnöki Hivatal fel is ajánlotta a Népszabadságnak közlésre az őszödi beszédet, akkor abban “nyilván az a négy ominózus mondat, ami vihart kavart Magyarországon, biztosan nem szerepelt volna”.

Címkék: őszödi beszéd